Företagsskattekommitténs slutförslag framlagt

Ingen har väl undgått att se att Företagsskattekommitténs förslag nu är framlagt. “Neutral bolagsskatt” Med tillägget “– för ökad effektivitet och stabilitet”. Vill Du inte läsa de dryga 900 sidorna, så det finns en kortare redovisning. Här t ex, från kommittén själv, i form av en artikel i Dagens Nyheter. Det var i torsdags i förra veckan, den 12 juni som utredningen lades fram.

En reaktion mot förslaget har kommit, bl a i denna debattartikel. Kommittén har glömt entreprenören, påpekar debattörerna. De förslår en gradvis förändring, för annars lär många företag skadas. De baserar sitt inlägg på en skuggutredning som Entreprenörskapsforum satt upp. Deras förslag kommer att presenteras i sin helhet på ett seminarium i Almedalen tisdagen den 1 juli.

Företagarna, som företräder små och medelstora företag är kritiska. Förslaget är alldeles för fokuserat på att undvika varje tänkbar möjlighet att skatteplanera och för lite på att förenkla för företagen, säger organisationen. Man kritiserar också starkt förslaget att finansiera det nya systemet genom att ta bort hälften av företagens förlustavdrag. Det innebär förändrade förutsättningar retroaktivt och skadar allvarligt förtroendet för skattesystemet.

Svenskt Näringslivs skatteexpert, Krister Andersson, är inne på liknande tankegångar. Han talar om “internationell dubbelbeskattning”. Organisationen varnar också för negativa effekter på små och medelstora företag. Rättsosäkerheten är också en kritisk punkt, enligt Svenskt Näringsliv. Dock är effekterna och utredningen så omfattande, att man inte direkt kan bedöma effekterna, säger man.

Min egen reflektion är att retroaktiva åtgärder inte kan vara förenligt med en rättsstat. De många företag som utgått från dagens system kan väl knappast straffas, eller? Det måste väl till övergångstid av sådan längd att företagen inte skadas.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.