Företagens villkor avgörande för vår framtid

Låter det underligt att företagens villkor är den viktigaste frågan för framtiden? Svaret är ett bestämt nej. Skälet är att alla de ekonomiska resurser, som vi lever på, kommer från företagen. Detta glöms ofta bort, och man tror i stället, som Stefan Löfven i fredags, att det regnar guld från himlen (Se Löfvens artikel i Expressen)

I Almedalen nu så uppmärksammas med rätta näringslivsfrågorna. Mer än hälften av de 15 hetaste frågorna rör näringslivet. Vad är då viktigaste för att näringslivet ska utvecklas väl? Två undersökningar kan vara värda att redovisa och kommentera. Först Dagens Industri som gör en undersökning om “vilket politikområde är mest angeläget att satsa på under pågående mandatperiod”? Och det är drygt 1000 intervjuer med företrädare inom näringslivet som fått svara.

Svaret är att angelägnaste områden är polisen, sjukvården och utbildningen med skattesänkning för företagen på fjärde plats. Sedan kommer miljön, arbetsmarknaden och försvaret i nu nämnd ordning. Artikeln i DI idag rubriceras: “Näringslivstoppar: Hellre polis än sänkt skatt” Men, frågan är delvis fel ställd och feltolkad. Här blandar man ihop företagarnas allmänpolitiska intressen med vad företagen behöver för att utvecklas. Men, som Företagarnas VD Günther Mårder säger “Det spelar ingen roll vad skatterna är om inte rättssäkerheten fungerar”.

Den andra undersökningen har Svenskt Näringsliv låtit göra. Den är på ett helt annat sätt fokuserad på företagens spelregler och behov. “För tillväxt och konkurrenskraft” heter rapporten och länken till hela rapporten är här. En kortversion “Den svenska konkurrenskraften hackar” finns här. DI ger också en bra bild av rapporten. Så här sammanfattar DI  näringslivets önskningar:

 Det behövs också fler företagare, innovationer, en bättre kompetensförsörjning och en mer effektiv offentlig sektor.

Reformförslagen från näringslivet är bl a:

  • Färre och enklare regler
  • Sänkning av kapitalskatterna
  • Rejäla förbättringar av Universitet och högskolor
  • Bättre integration
  • Reformerad bostadsmarknad

I morgon tisdag kommer Entreprenörskapsforums VD Johan Eklund presentera ett program för framtidens entreprenörskap på Moderaternas ekonomisk-politiska seminarium.

På torsdag håller Socialdemokraterna sitt ekonomisk-politiska seminarium med Magdalena Andersson. En särskilt intressant deltagare i panelen är Anders Ekholm som skrivit rapporten “Den förbjudna framtiden“. Den visar på digitaliseringens möjligheter att klara av kommunernas framtid, med råge Utan skattehöjningar, men med digitalisring.  Intressant!

PS En reflektion: Hur kan det komma sig att valet av den förste svarte partiledaren i Sverige inte uppmärksammas i God Morgon Världen?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.