FN:s 17 globala mål är nu en del av verkligheten

När FN antog de 17 globala målen 2015, som ska vara uppnådda år 2030, så verkade dessa för många som en akademisk övning, utan kontakt med verkligheten. Nu låter det annorlunda. Viktigast är två ting:

  • Hållbarhet går in i all mänsklig verksamhet
  • Parisavtalet om klimatet baseras på företagens teknikutveckling och utvecklingskraft

Utan stora åthävor, och oavsett hur Donald Trump agerar,. så är dessa två byggstenar verkligheten idag, och för lång tid framöver. Det framkom med all tydlighet på Entreprenörskapsforums seminarium i förra veckan “Filantropi, förändringskraft och forskning – så nås FN:s globala mål!”

Inledningstalare var FN:s fd vice Generalsekreterare Jan Eliasson Han gav en eminent bild av de 17 globala målen. Här några av hans bärande argument:

  • Det går inte att skilja på nationellt och internationellt, allt flyter (inga gränser)
  • De 17 Globala Målen är gränsöverskridande, horisontella
  • De Globala Målen gäller oss alla – och de är ömsesidigt förstärkande
  • Fred och mänskliga rättigheter är grunden för allt
  • Kvinnorna är framtiden (Jämför med mickrolån, som endast kvinnor kan hantera)

Svårast att förhandla fram, sa Jan Eliasson, under de tre åren arbetet med detta pågick, var Mål Nr 16 “Peace Justice and Strong Institutions“. Som är felaktigt översatt i den svenska versionen, sa Eliasson med emfas. (Institutionerna finns inte med där)

Hela programmet var intressant, och det går på TV kl. 09.00 – 13.00 imorgon tisdag 24/10 på SVT Forum i SVT2. Seminariet kommer med största sannolikhet att sändas även nästa vecka.

Ska några särskilt intressanta inslag redovisas, så är det vad företagen kan göra genom filantropi. Här hade följande presentatörer mycket intressant att komma med:

  • Axfoundation, Alexandra Mörner, Styrelseordförande i stiftelsen
  • H&M Foundation, Diana Amini, Global Manager
  • IKEA, Lena Pripp-Kovac, Head of Sustainability

Detta kan man höra mer om i sändningen på TV, för här går inte att ge redovisningarna rättvisa. Vad som kan sägas är att det är väldigt intressant och glädjande, visar vad framtiden kan bära med sig. Och företagen kan spela en annan roll än den kommersiella. Den filantropiska.

Till slut: Du som vill ha ett lite längre referat kan gå hit.

Seminariet modererades på ett förträffligt sätt av Eva Krutmeijer och Pontus Braunerhjelm. 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.