Fake news från vår egen finansminister

Under valrörelsen nu diskuteras Rysslands eventuella inblandning, och om fake news kommer därifrån. Men vi har fake news på närmare håll – från vår egen finansminister. Det är ganska  häpnadsväckande.

I förra veckan möttes regeringen på Harpsund, enligt gammal tradition. Och där lämnade också finansministern sin värdering  av det ekonomiska läget. En sammanfattning ger Magdalena Anderssons pressmeddelandeDär sägs att

  • Den ekonomiska tillväxten är stark
  • Den svenska arbetslösheten har sänkts till en låg nivå, 6,1 procent.

Här är finansministerns presentationsbilder. Det ser ju väldigt bra ut. Men är det den korrekta bilden? Svaret är nej. Det visar förre ordförande i Finanspolitiska Rådet professor John Hassler, som tillsammans med två andra ekonomer intervjuades av den fristående mediakanalen Kvartal. Som en direkt kommentar till Magdalena Anderssons glädjesiffror på Harpsund.

Sammanfattningen från de tre ekonomerna John Hassler, professor Stockholms Universitet, Annika Wallenskog, Chefsekonom SKL och Timo Sanandaji, ekonomie doktor. Sammanfattningsvis säger man:

“Det går inte bra för Sverige”

John Hassler påpekar att förra året, 2017 var Sveriges BNP-tillväxt lägst i hela EU. Räknat per capita. Och det är det som räknas.

Svenska Dagbladet uppmärksammar finansministerns fejkade beskrivningen av svensk ekonomi i en ledare idag, skriven av Per Gudmundson. Men, just frågan om den verkliga ekonomiska tillväxten, den per capita, har tidigare redovisats av John Hessler i DI i början på året. Själv har jag bloggat om det.

Det minsta man kan begära av vår finansminister är att hon redovisar tillväxten per capita, beskriver varför den är så dålig, och vad som måste göras för att få upp den. Det är den fråga som borde vara grunden för den politiska debatten i valrörelsen.

Att den ekonomiska utvecklingen är dålig betyder inte att Sveriges ekonomiska position är svag. Men jag fortsätter tjata om att grunden för hela vår ekonomi är näringslivet och dess tillväxt. Där har vi den stora valfrågan, eller borde ha. Eller hur Stefan Löfven?

Efterskrift: Idag den 28 augusti har Dagens Industri ett helt uppslag om Magdalena Anderssons fake news. Artikeln skriven av Henrik Mitelman under rubriken “Dags att vakna nu, Sverige”

Reflektion: Fortfarande tar inte valrörelsen upp det vi lever på – Näringslivet. Statsministerns löften om “En ny Affärsplan för Sverige” i DN när hade tillträtt. Och landets journalister tar inte heller upp näringslivets viktiga frågor. Varför?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.