Varför kan inte Sverige göra rätt? I hela 15 år har vi haft expertskatten, lika länge som Danmark. Men skillnaden är enorm. Danmark har ett antal kriterier, som kan läggas in i en matris. Svar garanterad i inom 14 dagar. I Sverige har vi ett skönsmässigt förfarande, som gör att utfallet blir dåligt och osäkert. Nu hindrar det de framstående anläggningarna Max iV och ESS att få de experter de vill ha. Experter hoppas av.
Liberalen Mats Persson ställde en fråga i maj till finansministern. Hennes svar visar att hon antingen inte vet problemen, eller inte brys sig. Underligt. Så här svarar finansministern:
Expertskatten fyller i huvudsak sitt syfte. Jag har för närvarande inte för avsikt att ta något initiativ för att förändra den.
Allt är bra, enligt finansministern, trots att det är i huvudsak skönsmässig prövning som gör att få kommer ifråga. Sverige borde enligt finansminister Anders Borg (2011) få 3000 experter årligen. Det har blivit 500. Danmark, med sitt enklare och förutsägbara system, får man årligen 10 gånger fler utländska experter, cirka 5.000 årligen.
Sveriges Radio rapporterade nyligen om att forskaranläggningen ESS i Lund stött på problem i rekryteringen av forskare och experter sedan dessa nekats utlovade skattelättnader. – Det är anmärkningsvärt att finansministern nu stänger dörren för att göra expertskatten mer attraktiv, säger Mats Persson .
Forskningsanläggningen ESS i Lund har förlorat flera forskare och experter med unika kunskaper till följd av att de nekats de utlovade skattelättnaderna. Att ersätta dem kan bli svårt då det handlar om kunskaper som bara en eller väldigt få personer i världen besitter.
I våras kom Vetenskapsrådets med ett förslag till strategi för svensk medverkan i och värdskap för ESS. Där står bland annat:
“För att de högkompetenta personer och deras anhöriga som söker sig till Sverige, eller som redan finns här, ska välja att stanna kvar bör områden som migrations-, skatte- och arbetsmarknadspolitik ses över. Potentialen i miljön kring ESS och Max IV ligger i att skapa rätt förutsättningar, en kritisk massa och rätt aktörer för att målen ska nås. ESS och Max IV bör ses som en testmiljö för utveckling av Sveriges möjligheter att erbjuda en internationellt attraktiv kunskaps- och innovationsmiljö. Med tanke på att forskare och näringslivsaktörer som vill använda Max IV redan ligger i startgroparna inför invigningen av anläggningen sommaren 2016, behöver de mest basala funktionerna etableras i stort sett omedelbart – och med helheten och den långsiktiga användningen i åtanke. “
Läs detta Magdalena Andersson. Där säger Vetenskapsrådet, om än i diplomatiska ordalag, att skattefrågan (läs expertskatt) måste hanteras “omedelbart”.
Märta Stenevi, miljöpartist i Skåne noterar i en debattartikel att förutom att experter stoppas till Sveriges största forskningsanläggningar, så är förslaget till personaloptioner ett hinder för att kunna rekrytera kvalificerade medarbetare. Max IV-labbets betydelse belyses idag i Sydsvenska av Lunds rektor.
Så är det, tyvärr
PS Idag, tisdagen den 21 juni, inviger statsminister Stefan Löfven och kung Carl XVI Gustaf Max IV-laboratoriet i Lund, enligt ett pressmeddelande, som nyligen kom. Kanske kan kungen säga några kloka ord om behovet av utländska toppforskare?
PS SSF beslöt igår anslå 120 miljoner till en forskarskola som stöd för de två forskningsanläggningarna i Lund.