Ett steg framåt med Mikael Damberg

Jag måste ge Mikael Damberg en eloge. Han har insett att immaterial-rätten, IP, behöver en statlig insats. Det gäller i första hand att få företagen att skydda sina immateriella tillgångar. Här anslår regeringen 80 miljoner för de kommande fyra åren. Ingen större summa egentligen, utan det är mer en symbolhandling, även om de berörda PRV och Vinnova skiner som solen i Karlstad.

Allt utspelades på ett seminarium i PRV:s fantastiska lokaler på Valhallavägen, som Du kan se nu i efterhand, inspelat (börjar dock först efter drygt 4 minuter). Själva seminariet var fartfyllt och informativt. Damberg kom direkt från Riksdagens diskussion om exportstrategin och var säkert inspirerad att påpeka att den framtida tillväxten i världen kommer nästan till hälften ske i Asien, 44%. Europa kommer blott stå för 19%.  Företagens tillgångar är dessutom till 80 procent immateriella , Något som de svenska företagen inte vet. Det är kanske därför så få företag skyddar sig mot intrång.

Pengarna regeringen satsar på immaterialrätt ska gå till Vinnova som ska kunna ge checkar för IP-skydd och samtidigt öka forskningen om IP:s betydelse. PRV å sin sida ska sprida information, så att företagen slår vakt om sina IP-tillgångar och vet hur man ska göra.

De sex paneldeltagarna ställde förslag och frågor till Damberg. Det kan Du se på inspelningen. Entreprenörskapsforums VD Johan Eklund ställde en svår fråga, som Damberg inte berört; Hur ska de mindre och medelstora företagen få hjälp att skydda sig? Mikael Damberg sa att staten förvisso kunde hjälpa till med det skulle bli för dyrt om inte näringslivet också medverkade.

Den här frågan med ett nationellt skydd för de mindre företagen har vinnova utrett åtminstone två gånger, troligen tre. Och sedan bollat tillbaka förslaget till Näringsdepartementet som inte gjort något alls. Detta kom inte fram i diskussionen, och damberg verkade inte känna till detta arbete, som skedde under Alliansregeringens tid. Dags att damma av förslaget och se hur det kan genomföras, tycker jag.

Från OECD deltog Alistair Nolan som redovisade en studie om hur viktigt de kunskapsintensiva investeringarna, KBC (Knowledge-based Capital) är. De är indag ofta större än investeringar i fasta tillgångar. För några decennier sedan var relationen den omvända. Detta talar också för att skyddet mot intrång måste bli bättre, och här behöver den mindre företagaren absolut ett nationellt skydd. Det får inte vara som Damberg sa: Bäst vore om innovationen inte var alltför framgångsrik, för då var det ingen som brydde sig. Men sedan tog han tillbaka och sa : Nej så ska det givetvis inte vara. OECD:s studie är en lagom läsning under Påsken, där introduktionen på 36 sidor räcker, (Den måste dock läsas på nätet oh kan inte skrivas ut.)

Ett annat spännande inslag, som visar på Ericssons framgångar, stod bolagets forskningschef Sara Mazur för. Den 140-åriga bolaget har 120.000 anställda och innehar 39.000 patent. Antalet forskare är 24.000 och bolaget lägger ned 33 miljarder kronor på forskning och utveckling. IPR intäkterna gav förra året nästan 15 miljarder kronor i intäkter, mot “bara” 5 miljarder 2008.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.