Ett öppet eller slutet EU? Och Sverige?

Några av våra största tänkare och skribenter i Sverige har skrivit var sin rapport om det öppna respektive slutna samhället och marknadsekonomin. FRIVÄRLD står som utgivare:

Johan Norberg om varför protektionism är fel väg för demokratiska stater att hantera en allt oroligare omvärld och hur frihandeln snarare är lösningen till många av de problem som auktoritära stater kan orsaka.

Fredrik Erixon om ett EU som varit inaktivt när det kommer till nya handelsavtal och marknader men desto mer aktivt när det gäller införandet av nya regleringar.

Båda ovanstående rapporter kan laddas ned via länkarna oven. De är vardera på knappt 10 sidor, lättlästa och väldigt informativa. Du kan uppgradera dig själv genom att läsa och sedan kunna deltaga i den diskussion som sker kring de viktiga frågor som rapporterna tar upp.

När dessa rapporter presenterades av FRIVÄRLD i förra veckan gav Johan Norberg följande “Takeaways”: Det måste finnas en stor frihet här hemma i Sverige, så att företag kan etablera sig och växa. På den internationella arenan måste WTO se till att även länder som Kina följer spelreglerna, vilket de inte gör idag. Det är viktigt att vi världens fria länder blir attraktiva för diktaturerna, så att handeln utvecklas. En total de-coupling vore förödande. En balansgång dock.

Fredrik Erixon gav för sin del dessa “Takeaways”: EU ska vara en öppen organisation med en frihet för företag och länder att agera och utvecklas. Nu blir dock EU alltmer regid med alldeles för mycket regler. Här står Frankrike mot Sverige. Vår frihet har skapat en bättre ekonomisk än eljest.

Så här avslutar Johan Norberg sin rapport:

“Idéer om repatriering och strategisk autonomi är kontraproduktiva och riskerar att undergräva våra ekonomier, minska vårt globala inflytande och öka vår utsatthet i samband med kriser. Om EU väljer denna väg kommer vi också uppmuntra protektionism i andra delar av världen och därmed mångdubbla skadeverkan. “

Fredrik Erixon avlutar bland annat med följande konstaterande:

“Ekonomisk framgång byggs genom ekonomisk omvandling och en större ekonomisk öppenhet – särskilt öppenhet med länder som är demokratiska marknadsekonomier och inte snedvrider ekonomin med statliga stöd. Den vägen behöver EU också nu slå in på. “

Detta är två viktiga rapporter, att läsa och ta till sig. Det finns dock frågor av strategisk betydelse som absolut måste överväga och komma in i bilden: De strategisk metallerna, som de 17 jordartsmetallerna, som idag till mer än 90 procent kommer från Kina.

En annan strategisk fråga är halvledare, eller chips som vi också kallar dem. Där står Taiwan idag för försäljningen till 92 procent av de kvalificerade halvledarna, dvs med nanometer 3 -7. Så länge vi kan importera fritt, så OPK: Men vad sker om Kina kommer in i dfen bilden?

Europa producerade för 23 år sedan 40 procent av alla halvledare i världen. Idag står vår kontinent med endast 9 procent. Detta trots att de maskiner som används för att producera chipen till drygt 60 procent sker i Holland av företaget AMSL. De tillverkar till yttermera visso alla maskiner för de högkvalificerade halvledarna. Varför måste vi exportera all tillverkning från Europa då? När det är vi som har den grundläggande kunskapen.

Avslutningsvis: Man måste kunna hålla två bollar i luften samtidigt. Både öppenheten och strategiska överväganden.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Ett öppet eller slutet EU? Och Sverige?

  1. På då nya Veckans Affärer 1966 lärde jag mig att alltid stava folks namn rätt. Johna heher Norberg, inte Nordberg. Petitess, kan tyckas. Men viktig och central.

  2. Mycket tänkvärt. EU är i mångt och mycket en bromskloss med regleringar och detaljstyrning. Aptiten på detta verkar vara fortsatt god.
    Ja, varför kan inte vi i Europa tillverka halvledare? Vi är mycket sårbara, som det nu är. Har vi inte tillräckligt med billig arbetskraft?
    Hur många vet att mer än hälften av alla vindkraftverk ägs av kinesiska företag? Vad händer om 20 -30 år när alla snurror måste bytas ut? Hur viktig kommer vindkraften att vara då? Finns kineserna kvar som ägare då och tar hand om allt “vindkraftskrotet”? Vems blir ansvaret ? Markägarens!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.