Erkänn problemet: Vi klarar inte gängkriminaliteten

Det först de ansvariga politikerna måste göra är att erkänna ett politiskt problem och vad göra:

  • Är gängkriminaliteten ett problem?
  • Är svaret ja, vad vill vi då göra? Vill vi lösa problemet?
  • De nu ansvariga politikerna har ett 34-punkts-program som går ut på att lösa gängkriminaliteten.
  • Har de ansvariga politikerna med statsminister Stefan Löfven i spetsen löst gängproblematiken med de 34 punkterna? Är gängens våldsamma framfart åtminstone dämpad? Har den grova gängbrottsligheten blivit mindre, kan vi se fram emot en ännu bättre utveckling?
  • Svaren är: Gängen fortsätter att växa till sig, nya medlemmar ansluter sig och gängen blir blir våldsammare.
  • Ät då inte nästa steg att erkänna? De ansvariga politikerna måste erkänna att de misslyckats.
  • Politikerna började redan i slutet på 1990-talet när MC-krigen härjade. Gängkriminaliteten har under de gångna dryga 20 åren ökat från några 1000 till idag, enligt polisen 15.000
  • Det betyder att gängen vuxit ungefär 15 gånger på dryga 20 år
  • Alla politiska partier har ett ansvar, störst har de som sedan 2014 innehar regeringsmakten, inte minst Socialdemokraterna. Minst ansvar har Sverigedemokraterna.
  • Räcker det att politikerna fortsätter och pekar finger?

Om något misslyckas, så måste de ansvariga erkänna detta. Det går inte att bara säga: Vi ska knäcka gängen! Dessa 15.000 gängmedlemmarna har hittills i år presterat 273 skjutningar hittills i år med 40 mord.

Om nu målet är att vi verkligen ska stoppa gängkriminaliteten, vad behöver då göras?

Först sätter vi upp målet: En halvering av gängkriminaliteten på två år. Efter två år borde hälften av de 15.000 gängkriminella sitta bakom lås och bom. Samtidigt som hälften av alla skjutningar ska vara borta.

Är det realistiskt, är det möjligt? Ja, höj minimistraffen för alla gängrelaterade brott med två år. Höj resten efter en skala som ger livstid åt alla mord som är gäng-anknutna.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.