Nu är ledamöterna i Entreprenörskapskommittén utsedda. Ordförande blir professor Pontus Braunerhjelm, något som var klar för två månader sedan. Så här ser kommittén ut, som ska göra det stora jobbet:
Det är förnämliga människor, åtminstone de fem jag kan bedöma. Men var är entreprenörerna? Och inte en ledamot under 50 år. Genomsnittsåldern är 60 år drygt. Detta måste ordföranden, Pontus Braunerhjelm, komplettera med en referensgrupp av personer som startat och utvecklat egna bolag. Gärna unga entreprenörer också. Vilken kompetens finns i kommittén? Lite karikerat kan det låta så här: Företagskonstruktioner och skattebrott, Industriförbundet, finansdepartementet, ABB, SEB, Nordbanken, sju statsbudgetar, globaliseringsrådet och KTH. Värdefulla kompetenser alltsammans, men: Mångfalden? Det är finansminister Anders Borg som har utsett ledamöterna (Näringsministern fanns med den 3 april, när kommittén lanserades i DI) Uppgiften för kommittén är att se över förutsättningarna för att starta, driva, utveckla och äga företag i Sverige. Det är alltså hela näringslivsklimatet som är föremål för kommitténs uppdrag. De läsbara direktiven hittar Du här. Weekend-litteratur i solskenet? Ett sekretariat med både en huvudsekreterare och en biträdande sekreterare engageras inom kort, liksom experter och sakkunniga. Kommittén skall vara klar den 15 augusti 2016
|
Jag instämmer Håkans synpunkter. Detta kanske är förklaring till varför når vi inte resultat och vi inte får riktiga entreprenörer. Det finns gott om kommittéer men kommittéerna består inte av personer som har personliga erfarenheter av hur en entreprenör fungerar och hur ser hans vardag ut. Mitt förslag är att inkludera folk med verkliga erfarenheter och inte pseudo erfarenheter och byråkrater.
Typiskt för svenska institutioner. Går du en entreprenörskapslinje i skolan kan du också glömma riktiga entreprenörer som lärare. Det är tyvärr det problemet som uppstår när staten tar tag i sånt som de inte har en aning om.
Efter att ha träffat en del av de entreprenörer som vi i “kramarorganisationerna” så gärna vill hjälpa på SWEDBANKS Tillväxtdagar i Umeå så ger jag Dig rätt Håkan. Gör om – gör rätt. Mångfald och verklighetsanknytning. Dom, som vi talar om, är unga, riskvilliga, hetrogena och har ett eftersträvansvärt driv. Bohov och lösning, det som är basen i en innovation, måste gälla statliga kommittéer också. Inte bara hittepå.