Entreprenörerna behöver ett socialt nätverk

Årets vinnare av Global Award for Entrepreneurship Research är professorn vid Yale University Olav Sorenson. Han får priset för att ökat förståelsen av sociala nätverk för entreprenörskapet. Hans forskning beskrivs här.  Sorensons forskning kan sammanfattas i tre punkter:

  • Entreprenörskapets geografi
  • Det sociala kapitalet och entreprenörskap
  • Lärandet och entreprenörskapet.

Prisutdelningen av Världens största entreprenörskapspris Global Award for Entrepreneurship Research, med en prissumma på 1 miljon kronor, svarade  Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning för.

Vad är då den viktigaste faktorn för att få en god entreprenöriell utveckling? Ordet går till Olav Sorenson själv, när jag träffade honom efter priscermonin i Spegelsalen på Grand Hotel i går. Svaret är: De närmaste medarbetarna. Att få en eller ett par personer som verkligen kan medverka till att produkten, systemet eller tjänsten utvecklas. Och detta är det område av entreprenörskapet som är minst beforskat, påpekar Olav Sorenson. Detta kommer han själv ägna sig mer åt i framtiden, säger han.

De svenska ekonomi-professorerna Karl Wennberg och Martin Andersson har skrivit en intressant artikel av Sorensons betydelse på Ekonomistas “Sociala nätverk och entreprenörskap”.

På måndagen publicerade SvD Näringsliv E-forums och IFN:s artikel ”Ekonomisk politik måste gynna entreprenörerna”

På seminariet igår kom frågan om gräsrotsfinansiering upp. Så här är läget här hemma och i Europa:

I mitten på mars kom Utredningen om Gräsrotsfinansiering“. I början på april gick utredningen på remiss till dessa instanser. Svar ska var inne den 17 augusti. Reaktionen på utredningen var positivt “Branschen jublar efter nytt lagförslag om crowdfunding“, enligt Dagens Industri. Men se upp med alltför krångliga regler. Här har Regelrådet och Näringslivets Regelnämnd en stor uppgift.

Det är gott och väl att en utredning nu tagit fram ett regelverk som branschen  välkomnar, men två reflektioner kan göras. Först att ArtistShare startade denna verksamheten med en webbsida år 2003, efter en “mjukstart” från flera håll i slutet på 90-talet. Och sedan, 13 år senare, tillsatte vi i Sverige en utredning, vars förslag kan bli lag om ett år.

För det andra att vi fortfarande väntar på EU:s regelverk angående crowdfunding. Den svenska regelverket kanske därför måste vänta ytterligare. Denna situation illustrerar att politikerna och byråkraterna inte är med i verkligheten, vet inte vad som händer. Därför tar anpassningen till en ny finansieringsform som crowdfunding mer än 15 år. Är det acceptabelt?

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Entreprenörerna behöver ett socialt nätverk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.