Engelska Skolan i stadsdelen Fröslunda, ett utsatt område i Eskilstuna, uppmärksammas idag av Dagens industri. “Se och lär av Engelska Skolan” rubriceras ledaren i Di. Det är glädjande att läsa hur framgångsrik denna skola varit när det gäller både att lära och fostra eleverna. Dessutom sker det mitt i det utsatta området, som i övrigt har stora problem.
Engelska Skolan i Eskilstuna har lyckats fantastiskt väl, vilket visar behörigheten för de som går ut 9e året, där hela 96 procent har behörighet till gymnasiala yrkesprogram. För riket som helhet ligger på 85 procent. Att det är ett svårt område framgår av Skolverkets ranking, där denna skola tillhör de skolor med det mest utmanande elevunderlaget.
Personalen går välklädd, rektorn i kostym och slips. Det utgör väl ett föredöme. Ger inget slappt intryck. Tuggummi och mobiler är förbjudna under skoltid. Kulturkvällar med föräldrar lockar hundratals deltagare. Ledord som Ledord som disciplin, kunskap, skolanda och gemenskap skapar en trygg miljö .
Ledarskribenten Ellen Gustafsson avslutar sin ledare med detta stycke:
Damian Brunker (rektorn) har en poäng när han säger att ”Sverige har ett av de sämsta skolsystemen i världen just nu” och det är inte friskolorna som grupp som är problemet. Se bara på Engelska skolan i Eskilstuna, och framför allt lär av den.
Så över till Dagens Nyheters nedskrivning av Ukraina. Förvisso har Ukraina och president Zelensky problem. Det är ganska naturligt att det uppstår åsiktsskillnader, inte minst i det pressade läge som Ukraina befinner sig i. Men det behöver, och bör inte, framställas på det nedsättande sätt som DN:s Anna-Lena Laurén gör idag. “Zelenskyjs uppförsbacke blir bara längre“, (Bakom en betalvägg).
Artikeln förvånar stort. Tidigare har jag tyckt att Anna-Lena Laurén skrivit bra artiklar om såväl Ukrainakriget som Ryssland. Men ii dagens artikel är senare delen av artikeln underlig. Den utgår från två personer, båda negativa till Zelensky. En är ägare till en däckverkstad, som “aldrig gillat Zelensky”. Och en annan är IT-expert som kritiserar Zelensky för att denne som komiker tidigare, innan han blev vald till president, uppträdde i Ryssland och då skämtade om Ukraina.
Sedan nämner Laurén att Zelensky fått “skyhöga” siffror i opinionsmätningarna. Fortfarande hela 81 procentigt stöd i oktober, påpekar hon. Men underförstått i artikeln så håller detta inte längre. För Zelensky har ängnat sig åt en symbolkamp i Bakhmut, med “enorma förluster”. Ukrainska ÖB har snarare framställt Bakhmut som en “honungs-fälla” för de ryska trupperna, som förlorat stort i manskap där.
Sedan påstår Laurén att Zelensky skulle vägra låta genomföra ett presidentval nästa år, trots vad grundlagen säger. Det stämmer inte, för Presidentval kan hållas i Ukraina nästa år, trots krigstider, säger president president Zelensky i en tv-intervju har Reuters rapporterat. Men kostnaden är en svårighet, har han sagt. De lärde tycks dessutom tvista om de nu gällande krigslagarna tillåter allmänna val. Valet till Rada – Parlamentet, som skulle skett i höstas gick inte att genomföra pga krigslagarna.
Läs gärna DN:s ledare om Ukraina igår “Ukraina har överraskat förut – de kan göra det på nytt“. (Ingen betalvägg.) Den ledaren har en helt annan ton. Ser dessutom också möjligheterna.
Det är en otrevlig ton i Anna-Lena Lauréns artikel. Riktigt obehaglig är artikeln.
En kraftig storm drabbade Svarta Havet i går. Den drabbade Sotji-kusten hårt. Byggnader där visade sig vara erbarmligt dåligt byggda. Stränderna saknade skydd, så att stora delar av de “härliga badstränderna” samt försvarsanläggningar spolades bort, av vågar som var 9 meter höga. Denna storm drabbade försvarsanläggningar på Krimhalvön också. Bloggen har sett videofilmer om detta.
Ett misslyckande, för all beklagligt, kan och får inte döma ut en
skolform som visat sig helt överlägsen den svenska flumskolan.
Engelska skolan har visat att hyfs och allmän ordning borde vara
ett föredöme även för den kommunala skolan.
Hej. Vill verkligen inte hylla Engelska Skolan i Västerås. Personlig erfarenhet att en elev inte kunde hanteras av skolan. Var hemmasittere i 4 år, mycket lång tid för ett barn med speciella behov. Kommunen fick ta över undervisningen och gjorde det så att han kom in i gymnasiet. Idag går han svåraste programmet på KTH med bästa resultat. Sorgligt att Engelska Skolan inte kunde hantera situationen.