En skattereform för entreprenörskap presenterad i Almedalen

På ett av PwC:s många och värdefulla seminarier i Almedalen, “En skattereform för entreprenörskap” presenterade Professor Pontus Braunerhjelm och Skattejuristen Hans Peter Larsson, PwC intressanta konkreta förslag att ta med sig. På Seminariet medverkade också Åsa Hansson, Lunds Universitet, Tobias Wikström, Dagens Industri och Ingemar Hansson, generaldirektör Skatteverket Moderator var Johan Eklund, vd och professor Entreprenörskapsforum.

Utgångspunkten för seminariet var den nya skattereform som diskuterats av finansminister Magdalena Andersson, partier, fack och arbetsgivarorganisationer. Då får inte entreprenörskapet komma i andra hand som vid den förra skattereformen 1990. Vilka är mest angelägna frågorna för entreprenörerna, särskilt de innovations-inriktade, när direktiv skrivs i höst?

Läget för svenskt entreprenörskap är enligt Braunerhjelm och Larsson följande:

  • Saknar alltjämt internationellt konkurrenskraftiga skatteregler.
  • En under många år positiv utveckling av entreprenörskap/företag börjar nu ”hacka”.
  • Alltjämt kommer för få internationella företag fram i Sverige. Många av de som kommer fram utvecklas vidare i andra länder.
  • Sverige lägger betydande offentliga resurser på FoU. Relativt få företag utvecklas ur dessa resurser.
  • Detta beror av flera faktorer, men skatteregler får inte vara motverkande.
  • Vikten av nytt företagande och sysselsättning i entreprenörsledda företag ökar de närmaste åren.

Vilka är då initiativtagarnas  konkreta förslag?

  • 20 procent kapitalskatt.
  • 17 procent bolagsskatt.
  • 10 procent statlig inkomstskatt på tjänsteinkomster, max 42 %.
  • Minskad spännvidd mellan beskattning av tjänst och kapital öppnar för slopade/förenklade 3:12 – regler och införande av fungerande beskattning av personaloptioner i entreprenörsföretag

Det går inte här att ge förslagen full rättvisa, vi får bara nosa på dem. Intressant var på seminariet att de andra deltagarna hade en förståelse för behovet av reformer. I Dagens Industri i går uttalade sig finansminister Magdalena Andersson sig positiv om personaloptioner. (Man ska inte vara dumsnål). Här avslutande några funderingar kring ovanstående förslag::

Skatt för entreprenörsdriven tillväxt – bortfall (enligt Braunerhjelm)

  • Kapitalinkomstskatt sänks till 20 procent– bortfall ca 15 mrd (netto)
  • Bolagsskatten sänks till 16,5 procent – 4,5 mrd på kort sikt, intäktsneutralt på längre sikt
  • ALT: Bolagsskatten sänks till 20 procent
  • Statlig inkomstskatt 10 procent –  21-23 mrd
  • Personaloptioner – 3-4 mrd?
  • Totalt: 45-50 mrd Jämför jobbskatteavdrag (100 mrd)

Jag hoppas att Braunerhjelm-Hansson går vidare med en skrift som utvecklar ovanstående tankar. En utmärkt lite längre redovisning av seminariet finns nu på Entreprenörskapsforums hemsida.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.