Du som läser min blogg och nyhetsbrev verkar vara bekymrad. Sverige är ett fantastiskt land att bo och verka i, men tänk om vi fick ordning på alla brister också. Frågan är: Vad ska vi göra? Den frågan ställer fler och fler. Här vill jag ge svaret.
Regeringen ska tillsätta en Välfärdskommission. Den ska arbeta i drygt två år och designa framtidens folkhem, det framtida Sverige. Låt den börja med välfärdens grunder, våra företag och vårt näringsliv. Vilka spelregler behöver våra företag för att utvecklas? Mer specifikt:
- Anpassa skattesystemet så att det främjar företagandet med moderna 3:12-regler(om de behövs) och riktiga personaloptioner bland annat
- Fundera på hur Sverige kan behålla merparten av våra bästa företag, så att de inte försvinner utomlands.
- Hur främjar vi entreprenörskapet? Se på Entreprenörskapsutredningen som Pontus Braunerhjelm gjorde 2016. Den väntar på att bli genomförd.
- Hur främjar vi kvinnors entreprenörskap? Har gått tillbaka.
- Starta ett arbete för färre och enklare regler
- Hur ska Stefan Löfvens löfte om Sverige som ledande på 5G förverkligas?
- Hur får vi universitet av klass – inte mängd? Enligt OECD:s analys.
Avlämna sedan ett delbetänkande (snabbt) om hur grunden för den svenska välfärden -näringslivet – ska kunna utvecklas och växa. Låt det vara en kommission a la Assar Lindbeck. Han tog fyra månader på sig. Detta kan sedan vara en plattform för Välfärdskommissionen II.
Beslutsfattandet bör sedan ske snabbt och smidigt anpassat till vårt tidevarv. Inte enligt det gamla och förlegade sättet med Långbänken i högsätet.
Sedan blir Välfärdskommissionen II:s uppgift att se på de andra avgörande pusselbitarna för ett välmående Sverige:
- En bra skola
- Ett fredligt land – utan skjutningar och sprängningar varje dag
- Ett vårdsystem som fungerar
- En bostadsmarknad som både fungerar och växer
- En elförsörjning som håller i framtiden, kanske med Kärnkraften 4.0
- En infrastruktur som både fungerar och klarar av framtidens behov
Det finns andra frågor, som får komma i en Välfärdskommission III: Den äldre generationens behov av boende och vård, ett uthålligt Sverige, jämlikheten och inte minst utanförskapet. Men observera att med hastigheten av Assar Lindbeck-kommissionen så kommer dessa tre utredningar klaras av inom loppet av ett enda år! Med de normala Statens Offentliga Utredningar skulle det med remisser och Lagråd samt propositionsbehandling ta 10 – 15 år. Har vi tid och råd med så långsamt beslutsfattande?
Notera: Maria Ranka skrev i SvD igår “Välfärden behöver industrin“, med ett ytterligare perspektiv. Privat vård är innovativ och lönsam, är ett föredöme för den offentlig vården. Något som verkligen måste tas tillvara.
PS Optimismen är villkorad att regeringen lyssnar och gör som jag säger.
Tack för dessa konkreta förslag. Tilläggas kanske kunde vara en Assar Lindbeck utredning, hur rekrytering till Sveriges Riksdag kan bättre avspegla folkets erfarenhet och kompetens. Ungdomsförbunden har för närvarande den politiska makten när det gäller rekrytering.