En obligatorisk läsning för dagens politiker, både till höger och vänster

Det är inte ofta jag vill lyfta en tidningsartikeln så här, men De Tre Musketörerna inlägg i Dagens Nyheter idag, hör hit. Förlåt, det var de Tre Wallenbergarnas artikel. Den framhåller vikten av bra “mylla”, som de uttrycker det. Ett företagsklimat som både attraherar utlandet, men också tillåter de svenska entreprenörerna att stanna.

Men jag vill gå ett steg längre: För en dialog i enskildhet med dessa tre företrädare för svensk företagsamhet, som bevisligen varit framgångsrik. Och addera personer som Rune Andersson, Gustaf Douglas och Melcher Schörling. Gärna också Pontus Braunerhjelms Referensgrupp i Entreprenörskapsutredningen med 13 entreprenörer av bäst klass, som leds av Lars Backsell.

Andre Oscar Wallenberg, familjegruppens grundare, fyller 200 år i år. Han satsade som entreprenör på att med sitt nätverk bygga upp en bank, SEB, som kom till för entreprenörernas skull.

Idag kan Wallenbergs-stiftelserna dela ut 2 miljarder årligen till angelägen forskning och utbildning. Det är viktigt i ett litet land som Sverige med våra 10 miljoner invånare, 0,14 procent av värdens befolkning.

Entreprenörerna spelar en stor roll i att utveckla Sverige, påpekar Wallenbergarna i sin artikel. Det är viktigt att dessa utvecklar i Sverige, och inte tvingas sälja och “casha in”. Som illustration tar de upp personaloptionerna.

När ett företag är i tillväxtfas finns inget utrymme att betala höga löner. Här spelar möjligheten till personaloptioner en viktig roll. Tyvärr, noterar författarna, saknar vi en tillräckligt utvecklad svensk strategi för våra entreprenörer, det visar debatten om personaloptioner.

Wallenbergarna har också en uppmaning till de folkvalda: Stick ut hakan, “precis som de entreprenörer är beredda att pantsätta hem och hus för sina visioner”. Våga genomföra personaloptioner och skapa ett bra företagsklimat som gör att framgångsrika entreprenörer inte som på 70- och 80-talet flyttar både sin verksamhet och sin framtid utanför Sverige.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.