En liten minikavalkad – potpurri – av frågor att notera

Förra torsdagen drabbades Sverige av en allvarlig cyberattack. Den ryska hacker-gruppen Akira slog till mot it-företaget Tieto Evry. Många svenska företag, kommuner och myndigheter drabbades. Redan samma kväll samlades Nationella Säkerhetsrådet med statsminister Ulf Kristersson som ordförande.. Nu agerar man, alldeles för sent.

Redan 2005 manade Riksrevisionen regeringen att agera genom att – som i andra länder – inrätta ett Nationellt Cyber-säkerhetsråd. Men inte, ett sådant beslöt regeringen 2020, ja efter 15 år, men sedan har ingenting hänt. Utom att myndigheten fått en chef, Therese Naess, men de 100 experter som skulle funnits förra året saknas. Nu ska vårt säkerhetsråd för cyberattacker läggas ned. Är det någon som förstår detta?

Inga journalister har uppmärksammat detta. Skandal.

Allt är inte dåligt. Tack och lov. Volvo AB med sina lastvagnar är ett positivt exempel. Dagens Industris utmärkte ledarskribent Torun Nilsson uppmärksammade detta. “Volvo visar hur mycket bättre Sverige ha blivit. En ledare i Dagens Industri. Nu ska Volvo dela ut en rekordvinst, som borde glädja alla, men det finns de som inte förstår vikten av att företag går bra, visar vinst.

En som tydligen inte förstår värdet av vinster är underligt nog vår finansminister Elisabeth Svantesson. Hon påstår “att det sticker i ögonen att bankerna gör så stora vinster när många hushåll har det väldigt tufft”. Detta uppmärksammas också  i Dagens Industri. Nu är det ledarskribenten Ellen Gustafsson som tar upp detta. Hennes ledare rubriceras “Är Svantesson borgerlig?” Det går långt utanför hennes mandat att kritisera enskilda bolag för den vinst de gör.

Inte har Svantesson svarat på den här skarpa kritiken, som hon verkligen borde göra. Och inte är det några journalister som frågat finansministern heller. Varför? Det är säkert många journalister som inser att Svantesson trampat i klaveret, men de vågar inte säga detta. Så är det här hemma.

Det är många som undrar varför skolor sparkar lärare som säger ifrån mot elever som uppför sig illa. Detta tog Dagens Nyheter upp i en ledare i söndags. “Varför sparkar skolor lärare som säger ifrån?” Tidigare har regeringspartierna kritiserat Barn- och Elevombudet som i Skolinspektionens regi åtalar tusentals lärare. Vad händer där? Varför agerar man inte? Väntar man på en ny utredning? Handla i stället! Låt BEO agera mot elverna som bär sig illa åt i stället, och försvara lärarna. 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.