Ett stort problem för Sverige förra våren när Pandemin slog till var att Sverige inte hade en regering som tog ledarskapet. Det framgår med all tydlighet när Coronakommissionen kom med sitt delbetänkande i höstas. Den behandlar äldreomsorgen, men är generell också i sin kritik av regeringen. För bristerna i försörjningsberedskapen står både den nuvarande och tidigare regeringar. När det gäller bristerna att leda landet under Pandemin är ansvaret den nuvarande regeringens. Detta har inte riktigt uppfattas, därför ett förtydligande här.
- “Regeringen styr riket (1 kap. 6 § regeringsformen) och hade därför bort ta de initiativ som behövts” (sid 22)
- Enligt kommissionens bedömning av åtgärderna “var dessa sena, trots tidig information”
- “Vi bedömer att åtgärderna i flera avseenden även var otillräckliga”
Detta är de brister som den nuvarande regeringen uppvisar enligt kommissionen. Och man konstaterar när det just gäller äldreomsorgen att
- “strategin (för äldreomsorgen) hittills har misslyckats”.
För en vecka sedan skrev fyra företagsledare en artikel i Dagens Nyheter “Pandemin visade ny väg för svensk försörjningsberedskap” Det är nog inte riktigt sant. Möjligen kan man säga att handfallenheten i mars månad förra våren visade hur man INTE ska göra. Du som följde utvecklingen under de första månaderna av Pandemin – och som kommer ihåg vad som skedde – vet att regeringen inte styrde landet. Handfallenheten var påtaglig.
På morgonen den 27 mars förra året gav Ekoredaktionen exempel på hur dåligt samordningen och ledningen var från regeringens och myndigheternas sida. Jag citerar ur den blogg jag skrev den dagen:
Samordning saknas när det gäller skyddsutrustning och handsprit. Regeringen säger att man givit Socialstyrelsen i uppdrag att samordna, men där är man inte ännu. Dagens Eko gav nu på morgonen en inblick i hur snabbt företagen ställer om och kan hjälpa till, men att samordningen på nationell nivå fortfarande saknas. Därför kan man vare sig producera eller distribuera fullt ut.
Sekab ställde om en viss tillverkning och producerade 15.000 liter handsprit förra fredagen, men kan producera mycket mer. Men vet inte hur stort behovet är och inte hur det ska förpackas och vart det ska levereras. Detta berättade VD Thomas Nilsson. Kemiföretagen försöker genom sin organisation IKEM få till en samordning. Den kommer nog, säger VD Jonas Hagelqvist, men tror på veckor. Inte klokt säger jag.
Så illa var det då, när samordning kunde ha försett svenska folket med allt från handsprit till skyddsutrustning.
En vecka senare hade Morgonekot ett nytt inslag, den 3 april. Då hade fortfarande inte företaget SEKAB, som tillverkar handspriten, fått besked. Den som skulle gjort detta, och som några veckor tidigare träffat bolaget, var näringsminister Ibrahim Baylan. Journalisten var som vanligt snäll och ställde inte svåra frågor, men kunde inte låta bli att fråga när bolaget som tillverkade handsprit skulle få besked. Ibrahim Baylans svar var ordagrant “Men vi får väl följa upp med ytterligare träffar”.
Detta är information som Corona-kommissionen gärna får använda när man ska ge sin nästa rapport till hösten. Det är inga hemligheter som står här, och samtidigt varnar jag för den felaktiga bild som gavs i DN den 18 maj av de fyra företagsledarna. Den visar – jag upprepar – vad man skulle ha kunnat göra historiskt förra våren och vad man skulle kunna göra framöver. Men, det kräver att regeringen styr landet och att regeringen har en ledning. Den saknas som bekant nu. Och även när det begav sig förra våren-.