Elförsörjningen borde varit en icke-fråga i Sverige.

Med våra älvar och kärnkraftverk borde elförsörjningen vara tryggad i vårt land. Men så verkar inte var fallet. I måndags kom en utredning av Elisabet Falemo, som utrett tillstånd för elnät.- Utredningen heter “Moderna tillståndsprocesser för elnät” SOU 2019:30 Det är en 400 sidor lång utredning, som inte är lättuggad.

Läs i i stället utredarens artikel i Dagens Industri  “Så ska elledningar få byggas utan tillstånd”. Där tar utredaren verkligen bladet från munnen och avslutar med:

Det är dags att reformera ellagens regler som har drygt 60 år på nacken.

Inte undra på att det är problem idag. Vad har politikerna gjort? Har de inte varit medvetna om att nätdragning och koncessioner är något som måste anpassar till vår tid? 60 är av passivitet.

I utredningen framgår att ledtiderna för att få tillstånd kan kortas – enligt förslaget – med hela två år. Om det är möjligt att ta bort hela två år av prövotiden undrar man hur lång tid det tar idag. Men en annan anmärkningsvärd företeelse är att kommuner kan kräva ombyggnad av befintliga ledningar till miljonbelopp enligt miljöbalken. Fråga mig inte hur det kan vara så, men utredningens 400 sidor ger svaret.

Här har vi alltså återigen Långbänkens fula tryne. Det finns många som under årens lopp förslagit förändringar, men politikerna vill tydligen helst sitta på den  berömda Bänken och vänta.

För två veckor sedan slog Pågens Bröd i Malmö larm. De kan inte bygga ut sin verksamhet, för de kan inte få garantier för el, och det kunde de inte få. Och ett annat företag, Lindab, har redan investerat utomlands (100 milj) i brist på garantier för el. Och energiminister Anders Ygeman tycks inte förstå. Då framträder energiministern i SvD och säger: Så är det inte, när man har konkreta uppgifter från två företag. Och det finns säkert fler, för de flesta tyger still.

Dagens Industri har sagt ifrån i en ledare “Ygeman på väg att släcka ned Sverige” Där tar man upp andra frågor, som stängningen av kärnkraftverk, och elförsörjningen generellt. DI lyfter fram Svenskt Näringslivs passivitet. VD, Jan-olof Jacke hade sagt sig inte vilja ta ställning till “det ena eller andra energislaget”. Lite mer kraft krävs väl från näringslivets sida?. Mesigheten sprider sig väl inte från politikerna till näringslivets organisationer?

 

 

 

,

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.