Ekonomisk frihet i världen – hur ligger Sverige till?

Ekonomisk frihet i världen har mätts i 20 år. Det är kanadensiska Frazer Institute. För ett par dagar sedan publicerades 2016 års “Economic Freedom of the World 2016“. Sverige klarar sig inte särskilt bra i den mätningen. En gång i tiden var vi den 20e mest ekonomisk fria nationen, år 2000. Idag är vi nere på plats 38. Inte särskilt smickrande.

Vilka leder i ekonomisk frihet? Svaret är

  1. Hong Kong
  2. Singapore
  3. Nya Zeeland
  4. Schweiz
  5. Kanada
  6. Georgien5Ireland
  7. Mauritius
  8. Förenade Arabemiraten
  9. Australien
  10. Storbritannien

Vad är det som mäts? Det är fem områden som analyseras:

  • Offentlig sektors storlek
  • Lagstiftningen och immateriella rättigheter
  • Tillgången till “sound money”
  • Internationellt handelsutbyte
  • Reglering av kapital, arbetskraft och företagen

Här finns den fullständiga rapporten: Economic freedom of the World. 2016 Annual report”

Frazer Institute har gjort mätningar i 20 år, men går tillbaka till år 1980 (eftersom man identifierat korrekta data så länge). Antalet länder som nu ingår i studien är 157, varav man har data tillbaka till 1985 för 109 länder.

Studien över ekonomisk frihet visar på ett samband mellan den friheten och välstånd respektive ekonomisk tillväxt på hela 99 procent. Och utvecklingen har för de flesta länderna gått åt rätt håll. Men inte Sverige.

År 1980 levde 50,9% av världens befolkning i fattigdom. Så stor andel hade nämligen en inkomst på högst 1,90 USD per dag. Idag är den siffran nere i 13,4 procent. Det är alltså ingen tvekan om utvecklingen, som går åt rätt håll, och att just ekonomisk frihet är en avgörande faktor.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.