Ekonomiprofessor: Storföretagens avgörande roll i svensk ekonomi

Martin Andersson, ekonomiprofessor, presenterade sin rapport på Entreprenörskaps-forums seminarium idag vid lunchtid. Moderatorn, en annan ekonomiprofessor, Johan Eklund, kontrade i sin inledning: Stora och små företag lever i symbios. Rapporten “Vad betyder stora kunskaps- och teknik-intensiva företag för Sverige?” ger en mycket god bild av hur läget verkligen är i den svenska industrin och tjänstesektorn, med tonvikt just på det samspel som finns mellan de stora och små.

Tyvärr intog inte Stefan Löfven den stol som arrangörerna hade upplåtit, på min begäran. Så han får hålla tillgodo med själva rapporten, som verkligen är läsvärd.  Vad säger då rapporten i korthet?

  • Cirka 70 % av FoU sker i högteknologisk industri, 90% står storföretagen för.
  • Spill-over effekten från de stora företagen är avgörande för framväxten av de små.
  • Den samhälleliga avkastningen på FoU ligger i intervallet 90 – 100 procent.

Därför behövs, policy-slutsatser för näringspolitiken, följande enligt Martin Andersson:

  • Attraktiva miljöer för storskalig industriell verksamhet
  • Spetsforskning av internationell klass på svenska universitet (OECD-krav sedan 2012)
  • God kvalitet i den svenska grundskolan, inte minst på matte-området
  • Tillgång till arbetskraft med verkliga kunskaper inom digitaliserings-området
  • Testanläggningar för ny teknik, som både tar risk och är väl finansierade av staten

Ett 70-tal deltog i dagens seminarium, och debatten var het, men samstämmig. Varför har vi inte ett bättre och mer förstående näringslivsklimat? En enda deltagare från regeringskansliet uppenbarade sig, Den ansvariga på näringsdepartementet var anmäld, men kom inte. Det som upprörde alla i panelen var regeringens önskan att Nordea ska flytta från Sverige.

Daniel Wiberg, Företagarna, påpekade att 4 av 5 nya jobb skapas i de mindre företagen. Ändå skulle han vilja se ett system där vi fick åtminstone ETT nytt storföretag till Sverige. Men, med inställningen till Nordea finns det nog inget företag som idag ens funderar däröver.

Amelie von Zweigbergk, samhällspolitisk chef på Teknikföretagen, underströk rapportens stora värde.

Pontus De Laval, CTO Saab, redovisade värdet av statliga insatser och betonade inte minst mikrovågs-klustret i Göteborg. Det finns anledning återkomma till detta.

Här är Entreprenörskapsforums sammanfattning av seminariet

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.