I måndags skrev presidenten Donald Trump under ett dekret som installerar ett Innovation-Kontor i Vita Huset. Något sådant har inte funnits tidigare. Ansvarig och chef för Kontoret blir Trumps svärson Jared Kushner. Det utformas också som ett Federalt Innovationsråd med ett stort antal av de viktigaste rådgivarna tiii presidenten. vilka dessa är kan man läsa i Presidentens Memorandum.
Det formella namnet är The White House Office of American Innovation med förkortningen OAI. Så här utvecklar Donald Trump Innovationskontorets uppdrag:
Kontoret kommer att föra samman de bästa idéerna från regeringen, den privata sektorn och andra ledare för att USA är ska bli redo att lösa dagens mest svårlösta problem, och positionera oss för kunna möta framtidens utmaningar och möjligheter. Kontoret kommer att fokusera på att genomföra den politik och de mest beprövade och framgångsrika metoderna i den privata sektorn för att stimulera skapandet av nya arbetstillfällen och innovation.
Detta blir OIA:s uppdrag:
OAI kommer att lämna rekommendationer till presidenten på policies och planer som förbättrar den statliga verksamheten och tjänster, förbättra livskvaliteten för amerikaner nu och i framtiden, och öka skapandet av arbetstillfällen.
Det ska bli intressant att se vad detta Federala Innovationsråd i USA kan åstadkomma. Det rör sig tydligen inte “hands off” och signalerar inte heller någon beröringsskräck.
Här finns en länk till en längre redovisning i Federal News Radio från i måndags.
Detta är Washington Posts redovisning och tolkning av nyheten:
Kushner to Oversee Office of American Innovation at White House
Initiative will aim to bring private-sector efficiency to federal bureaucracy
Kan vara bra att känna till att Vita Huset sedan många år tillbaka har ett mycket aktivt Office of Science and Technology Policy (OSTP) men som sedan Trump tillträdde fullständigt har avstannat (enligt en person med mycket god insikt). Dessutom ledde Megan Smith, US CTO under Obama, verksamhet som bl.a. US Digital Services med 24-25 medarbetare – många från Silicon Valley och som med hög energi och stark genomförandekraft tog sig an olika delar av offentlig verksamhet i USA och förbättrade dessa med hjälp av IT. En otroligt imponerande verksamhet som också fullständigt har avlövats. Endast en person kvar tydligen.
Trumps skatteförslag med nedskärningar i forskningsbudgetarna riskerar vidare att skada bl.a. NIHs budget som i så fall skulle ta många år att reparera, eftersom ett mycket stort antal av forskningsprojekt riskerar att stängas ned, med brain drain som resultat.
Så: “the Jury is out” anser jag om Trump kommer kunna bidra till en kraftfull innovationspolitik.
Trump till trots låter det intressant. Det låter också lite bekant. Är Trump på väg in i ett byråkratiskt, politiskt agerande med syfte att med stöd av en administrativ apparat styra den industriella och näringspolitiska utvecklingen. Har fått uppfattningen att det är just sådana saker, politisk styrning, som Trump har argumenterat mot tidigare.
Vid en jämförelse med det svenska innovationsrådet undrar jag om Trump inte har en poäng med att själv inte sitta i sitt råd. Om innovationsrådet istället hade en bredare, mer övergripande och framtidssyftande roll så kanske effekten skulle kunna bli än större än dagens råd (som är en positiv skapelse).
Varför inte ett “råd” med bred kompetens från såväl vetenskapligt håll som industriellt och politiskt med syfte att samla upp forskningsrapporter, utredningar och idéer. Därefter föreslå åtgärder som är fria från partipolitiska hänsyn och departementala ansvarsområden och inte heller vara beroende av statsministern som rådets ordförande. Rådets ledord kan vara innovationer för samhällets utveckling.
Är detta Trumps ambitioner så är det positivt “Make America grate again”
Antagligen slår jag in öppna dörrar!!!!