Sveriges största problem är Långbänken. I den politiska sektorn. Den i sin tur beror på både vårt politiska system, med långa statliga utredningar så snart någonting ska göras, och på våra politiker som blivit ett med systemet. Det betyder att från ord till handling tar det i vårt land alltid ett antal år.
Hade våra företag varit lika långsamma i sitt arbete som den politiska sektorn skulle vi inte ha något privat näringsliv i Sverige idag.
Frågan är om det inte finns anledning att ändra det politiska systemet, och ta bort Långbänken. Do It Now! borde bli handlingsmönstret.
Några exempel på Långbänken och det svenska politiska systemet kan vara på sin plats. Tyvärr glömmer vi våra tillkortakommanden alltför snabbt. Jag måste erkänna att det gäller mig också. Man blir så van vid att alla frågor drar ut på tiden, blir halvdant behandlade eller inte åtgärdade alls. Ur min blogg vill jag redovisa några exempel, det finns många hundra:
- En Välfärdskommission tillsattes hösten 2019. Den skulle stärka välfärden och komma med sitt förslag den 31 december 2021. Näringslivet ska inte vara med. Ordförande är finansminister Magdalena Andersson. (Vad sade Stefan Löfven här i söndags i sitt sommartal? Att man hade misslyckats med välfärden. Han refererade inte till denna välfärdskommission, tror jag. Nya utredningar behövs)
- Våren 2018 lovade Stefan Löfven att Sverige skulle bli ledande på 5G. Nu kommer vi bland de sista. Till nackdel för Sverige och för företaget Ericsson.
- Hösten 2018 begärde både Rikspolisen och SÄPO åtgärder mot de gängkriminella. Åtgärder som Brottskommissionen redan 2000 hade utrett och föreslagit. Polisen är fortsatt kritisk, men säger det inte. Utredningar pågår som ska vara klara nästa år.
- Ryssarna ville ta över Slite hamn 2016. Året därpå, 2017, var det Lysekil som kineserna vill ta hand om. Vid båda tillfällen sa man: Detta måste utredas. Först i augusti 2019 tillsattes en utredning. Den ska var klar den 1 januari 2023. Sex år. Nu kom Pandemin och Kinas köpintresse verkade hotande, då sa EU-kommissionen till regeringen: Agera. En nödlagstiftning togs fram i våras.
Det får räcka med fyra exempel på det politiska systemet långsamhet, men min blogg har hundratals exempel ytterligare, www.gergilsinnovation.se
Antalet utredningar, som tar lång tid, är många till antalet. De adresserar inte det som är angeläget, utan kommer med mer och mer regler. Regleringarna och lagstiftningen “har löpt amok”, påpekar en debatt artikel i Dagens Nyheter idag.Läs den! Det är professorerna Mats Alvesson och Erik J Olsson, båda från Lund, som skriver.