Detta är inte klokt: Snabbare tillstånd tar 18 månader bara att utreda….

Regeringen är hopplöst långsam, alltför ofta, inte alltid. Trots att statsministern Ulf Kristersson lovat att allt ska gå väsentligt snabbare. Långbänken ska inte få finnas, sa statsministern vid en pressträff för någon tid sedan. Ändå så får en utredare hela 18 månader på sig att bara utreda den här frågan.

Nu gäller det en utredning om förenklade och förkortade tillståndsprocesser enligt miljöbalken. Den fick sina direktiv den 89 juni. Utredningen ska vara klar först den 15 december 2024. Direktiven anger vad som ska ske, vilka förändringar som ska ske ii lagstiftningen för en snabbare process. Ändå så får utredningen nu ett och ett halvt år på sig. Inte klokt!

Sedan tar säkert remissarbetet, regerings-administrationens arbete, Lagrådet och propositionsskrivandet samt slutligen riksdagsbeslutet minst lika lång tid. Därefter ska det genomföras i praktiken. Blir de nya bestämmelserna tillämpliga före 2027? Troligen inte.

Varför går man ut och säger att allt ska gå dramatiskt fortare, och så släpar man fötterna efter sig, som om man är rädd för att Långbänken ska försvinna. Här är det 11-sidiga direktivet, som redan anger det mesta av det som ska ändras på och genomföras.

Gör som professor Assar Lindbeck. Han tog dryga 3 månader på sig 1992-93 för att analysera och ge förslag till hur hela Sverige skulle utvecklas. Innan Assar Lindbeck gick bort 2020 uttalade han sig ett par gånger i media och menade att ingen utredning fick ta mer än 6 månader.

Regeringen! Börja begrunda, inse att en sådan här utredning kan göras mycket mycket snabbare. Sex månader, som Assar Lindbeck föreslog borde införas som gräns för utredningar. Får ni inte utredare att ställa upp då, för de vill ha ett långt och härligt uppdrag som kan betala och anpassas efter långa resor och annat härligt liv, så anställ dem tills vidare.

Jämför med Coronakommissionen, som tog fram sitt första betänkande på sex månader, Och det var den tuffa delen – äldreomsorgen och de gamla. Arbetet påbörjade dessutom i slutet på augusti och var klar i början på december 2020. Det blev en utomordentlig utredning. Helt från scratch.

Miljöbalken har mer än 20 år på nacken och erfarenheterna är legio, så arbetet borde kunna få en flygande start. Kanske fyra månader räcker, men fina utredare arbetar väl inte under sommaren, så vi får väl hålla fast vid de sex månaderna 2023, och inte Långbänks-drömmen 2024. Nu när direktiven i stort talar om vad som ska ske i utredningen är det ett hantverk som ska till samt en konsekvensanalys. Detta fixar ett bra utrednings-team på sex månader.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Detta är inte klokt: Snabbare tillstånd tar 18 månader bara att utreda….

  1. Bra Håkan!
    För att inte tappa förtoendet för nya gängets “ledare” Kristersson vill vi snarast se
    frågorna i en 30 min ut-frågning av Statsministern med ex. Anders Moberg . Alternativt en klockren ledare i SvD av Lena Andersson….
    Torgny

    PS
    Vill gärna tro att Innovationsbloggen läses i Rosenbad. Men vem förutom Äkesson, tar upp och driver frågan i konseljen?

  2. du har så rätt. Svenska politiker är så rädda för ej vara i mittfåran. Förändringar skall gå fort och behöver i bland bli butla. Det är “mindsetert” som måste ändras i sveige. Man får barachansen en gång

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.