Det svenska innovationssystemet måste förbättras, manar OECD

Den offentliga sektorn i Sverige karaktäriseras av små ministerier och stora kraftfulla myndigheter. Detta gör en samordning mycket angelägen, påpekar OECD i sin rapport. Det är förvånande att innovationspolitiken har låg prioritet i regeringen, säger man. Den Forsknings- och Innovationsproposition som regeringen lägger fram vart fjärde år har ett forskningsperspektiv på innovation, och det gäller även 2012 års, påpekar OECD.

De små regeringsdepartementen saknar tillräcklig kompetens, menar OECD, och har inte heller tillräcklig förmåga att utvärdera och styra sina myndigheter. Samarbetet mellan departementen är också dålig (“a major concern”). Den dåliga ställningen för innovationsekonomin gäller till och med på Näringsdepartementet, påpekar OECD. En förstärkning av innovationspolitiken i den svenska regeringen måste starta med det egna departementet, säger man, lite ironiskt.

För att förbättra innovationsssytemet rekommenderar OECD följande:

  • En prioritering av innovationspolitiken i hela regeringens arbete. Ett sätt att göra detta, menar OECD, är att verkligen genomföra och i implementera den nationella innovationsstrategin som Näringsdepartement arbetat fram, och som hela regeringen sägs stå bakom.
  • Förbättra samarbetet på innovationspolitiken område mellan regeringens olika departement.
  • Inrätta ett Innovationspolitiskt Råd efter finsk förebild. (Med statsministern som ordförande)
  • Utvärdera och använda benchmarking, bl a från omvärlden, med bland annat ett betydligt bredare perspektiv på innovationspolitiken.
  • Analysera och definiera innovationssystemets aktörer vad gäller roller och mål med verksamheten. Här hänvisar OECD att ett antal andra länder gjort detta.
  • Övervinna fragmenteringen av offentlig sektors finansiering i innovationsssytemet. (Sammanslagning av fonder och myndigheter)
  • Initiera några projekt med hög profil och med stora resurser, som skulle kunna bli förebilder och driva på innovationsutvecklingen i Sverige. Här hänvisar OECD till EU:s stora samhällsutmaningar.
  • Etablera större centers vid universiteten med större kritisk massa än idag och samtidigt öka samarbetet med omvärlden
  • Överväg att fördubbla Vinnovas årsbudget

Nästa blogginlägg om OECD-rapport kommer att uppmärksamma hur innovationer i den privata sektorn kan stimuleras.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.