Det strikta företrädaransvaret är det få som vet vad det är

De i Sverige som vet vad det strikta företrädaransvaret är i vårt land är kan nog få-räknade. Det är framförallt de framgångsrika företagare, som skulle kunna göra stora insatser i mindre och medelstora företags styrelser. Dessa duktiga företagare väljer nämligen att vänligt med bestämt tacka nej till att sitta i styrelser i dessa bolag. Skälet är att för skatter har varje  styrelseledamot ett strikt ansvar. En enda dags försening med skatteinbetalningen och Skatteverket kan be vem som helst i styrelsen att träda in och betala. Detta lär drabba 1000 styrelseledamöter årligen. (Siffran något osäker)

Sverige är ensamt om att ha detta strikta ansvar för skattebetalningar. Andra länder har det inte. Däremot kan det finnas andra påföljder vid uppenbar misskötsel, även för styrelseledamöter. Från näringslivshåll har förts fram kritik emot situationen i Sverige, och att den dels är orimlig i sig, dels att den stänger ute de företagsledare eller investerare som skulle kunna gå in och hjälpa till mindre företags styrelser. Men tyvärr har politikerna inte reagerat, och de flesta politiker vet inte ens om hur situationen är, har jag noterat.

Så här reagerar en framgångsrik företagsledare som dessutom är välbeställd: “Aldrig i himmelens namn sätter jag mig i en styrelse” (gäller mindre företag) Och min bedömning är att det är tusentals andra som resonerar på samma sätt. en som sagt detta offentligt är Rune Andersson, Mellby Gård. Är det för mycket begärt att politiker tar del, lär sig hur det är, och sedan snabbt fattar beslut om de också tycker att systemet är totalt felaktigt?

Den utomordentliga Entreprenörskapsutredningen (som alla borde läsa). Det finns också en juridisk del, som tar upp alla juridiska detaljer, och som Du knappast behöver läsa.

En utredning om företrädaransvaret borde tillsättas menar Entreprenörskapsutredningen. Min fråga är: Varför en utredning, har vi råd att vänta i åratal innan en total orimlighet justeras? Detta kan ske med mycket små penseldrag, där Skatteverket inte får behålla sin gräddfil. Sedan kan företrädaransvaret i övrigt kanske utredas, men helst då tillsammans med konkurser och företagsrekonstruktioner, som utredningen tar upp.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Det strikta företrädaransvaret är det få som vet vad det är

  1. Hej Håkan

    lite sen kommentar,
    Visst är det bekymmersamt att styrelseledamöter kan bli personligt ansvariga, men för de ägare som vill ha in kompetens i bolagets ledning finns säkert otaliga alternativ!
    Fördelen med styrelseledamöter är att de har ett ansvar (om än väl stort) de kan inte tiga när de vet att det är på väg åt fel håll – de kan då avgå med omedelbar verkan om inte rättning sker.

    Ägare och styrelse kan ta in “konsulter” som rådgivare, de får säkert betala högre arvode om de ska få samma kompetens/kvalitet – men det är det säkert värt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.