Det privata ägandet är grunden för vårt välstånd

I gårdagens DI skrev Torun Nilsson en ledare “Acceptera ägandet”, som ger ett viktigt perspektiv på vår utveckling, privat-ägandets betydelse. Och vi behöver höja blicken. Över dansen kring regeringsmakten.

Utan privat ägande hade Världen varit mycket sämre och fattigare än idag. Detta konstaterande är inte en åsikt, utan ett faktum. .Och jag tror få ekonomer eller forskare i andra discipliner, som berörs, har någon annan uppgift. Professor Daniel Waldenström är en god referens, och han sammanfattar med konstaterandet: “en väldefinierad privat äganderätt utgör en starkt positiv faktor för långsiktig ekonomisk
tillväxt.”

Sedan är det klart att ägandet inte får skada andra, och regler måste gälla för miljön, byggandet etc, men i grunden är vi beroende av den privata äganderätten. Och den måste värnas. En viktig fråga att lyfta, når allt i Sverige idag tycks cirkla kring “dansen kring regeringsmakten”. Då måste vi återgå till att lyfta sakfrågorna. Där spelar Svarte Petter en undanskymd roll.

I ledaren i DI går torun Nilsson igenom den svenska moderna historien kring det privata ägandet. Hur Wigfors sökte få storföretag utan ägande, och lyckades. De stora företagen, särskilt Wallenbergarnas, blev genom stiftelser ointagliga, Bara två nya storföretag såg dagens ljus under decennierna efter kriget, H&M och IKEA.

Vi får inte glömma bort socialdemokraternas funktionssocialism, där nya välfärdstjänster skulle skötas av staten. Och så kom hotet om banksocialisering och så småningom löntagarfonderna . Idag 25 år senare präglas näringslivet av entreprenörskap, globaliseringen och anglosaxiska ägarvärderingar.

Men, vi måste hela tiden vara på vår vakt, påpekar Torun Nilsson. Förslaget Vinster i välfärden, eller förbud för privata välfärdsföretag, är exempel som skrämmer. Till det ska läggas att ett statsråd har fått stanna kvar i den förra regeringen trots att han hävdade att “vinst är stöld”. Ledaren avslutas med följande konstaterande:

“om inte socialdemokraterna till sist lyckas göra upp med arvet efter Wigforss, Palme och de andra och står upp för ägandet blir de lika irrelevanta som vänsterpartiet i den värld vi lever i. “

r

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.