Det nya regelverket hindrar Europas utveckling

Låt oss höja blicken! Hur får vi en teknologisk utveckling i Europa som kan jämställas med den i USA och Kina? Frågan är befogad, för i USA säger man om ny teknik: Hur kan vi utveckla den? I Europa har frågan hela tiden varit: Hur kan vi reglera den?

Ett resultat är klart redan. Av de nio sk plattformsföretag, som Google, Apple och Alibaba, som finns i världen idag kommer inget ifrån Europa. Och den ansats som kan leda till ett sådant företag, Spotify som är svenskt, försöker nu EU att dubbelbeskatta, och Sverige hjälper till.

Nu kommer nya varnande signaler. Det europeiska regleringssystemet, som kostat hela 26 miljarder att genomföra i Sverige, kan hindra att självlärande algoritmer kan utvecklas i Europa.Tänk att vi biter oss så i svansen att vi inte förstår vårt eget bästa?

Ett exempel är ansiktsigenkänning i en skola i Skellefteå, där Datainspektionen utfärdat sanktionsavgift på 200.000 kronor för identifiering i klassrummet sker med hjälp av en maskin. Detta trots att de flesta föräldrar givit tillstånd, och maskinen avstått från att identifiera de fåtaliga elever vars föräldrar inte gjort det. Det betyder att när läraren i framtiden har med sig sin Assistent Roboten, så bötfälls denna om vederbörande identifierar elverna. Kan man tänka sig något dummare?

Detta är inget mindre än en spärr för framtida teknikutveckling. Gör om, gör rätt, och avskaffa GDPR är min slutsats. Och det finns andra som tycker lika.

Dessa reflektioner för över till identifiering av kriminella. Det sker genom ansiktsigenkänning i Storbritannien, som har en mycket högre uppklarningsprocent än Sverige. Men Datainspektionens nästa insats blir väl att förbjuda identifiering av kriminella med hjälp av ny teknologi. Det har dock inte gått så långt att Datainspektionen kan förbjuda poliserna att känna igen brottslingarna.

Datainspektionen har också tjänat de gängkriminella väl. De har gjort allt för att förbjuda kameraövervakning. De har stoppat polisen i åratal. Nu äntligen säger regeringen att man ska ändra på detta. Något som varit i Långbänk i flera år nu.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Det nya regelverket hindrar Europas utveckling

  1. Tjaaa, i USA är ju den aktuella frågan inte “hur kan vi utveckla den nya tekniken” utan “hur kan vi stoppa kineserna från att utveckla den nya tekniken”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.