Industrivärdens VD Anders Nyrén gav en intressant, men skrämmande, presentation på IVA:s Näringslivsråd igår. Bolagsstyrningen och ledningen av börsbolag har gått från en fokusering på det operativa till att istället bli en del av det globala kapitalet. Vad är då detta för kapital, frågade Nyrén. Svaret är att det varierar- allt i från ETF, exit traded funds som följer index till de långsiktiga, dit Industrivärden och Investor hör.
Däremellan finns det aktiefonder och aktivistfonder, som båda är något långsiktigare, men inte långsiktiga. Dessa tar inget ägaransvar. Detta och det väldigt korta kapitalet – som alla representerar kvartalskapitalismen – har inte företagens operationella utveckling för ögonen. Här handlar det inte om att bolaget gör rätt saker. Här är det fråga om att få en kortsiktig avkastning. Pensionskapitalet ligger inom räckhåll för en budpremie på 15 procent, skulle jag vilja tillägga.
Min fråga, som gammal aktiesparare, är om vi kan fortsätta så här. Den grundläggande idéen bakom ett företag är att det finns ägare med riskkapital, byggd på en vision om vad man tror sig kunna uppnå. Det har gått alldeles för långt, enligt mig, med robothandel och kortsiktiga kvartalskapitalister. Det behövs en rörelse som utvecklar den långsiktiga kapitalismen. Vem startar en sådan rörelse? Jag är gärna med på vagnen.
Vad kan konkret göras för att få långsiktiga ägare i bolagen? Nyrén talade om olika rösträtt på aktier, A- och B-aktier, men också röstlösa aktier, som nu utvecklas i USA. Ägarformerna är en annan fråga. Se exempelvis på de stiftelser som i Danmark står för en stor del av ägandet till life science-bolagen, skulle jag vilja tillägga. Och förbjud robothandel. Givetvis skall vanlig day-trading tillåtas, men med en människa som fattar besluten.
Frågan om behovet av långsiktigt och ansvarstagande ägande togs i olika sammanhang upp av Marcus Wallenberg för kanske 4-5 år sedan. Andra har också funderat på detta, inte minst Sophie Nachemson-Ekwall, men ingenting har hänt. Men vi har Phizers bud på Astra Zeneca i färskt minne. Kan det ha varit en väckarklocka?