Det hjälper inte med en ny regering, om regeringskansliet inte fungerar

Tyvärr fungerar regeringskansliet allt sämre. Det är något som även Stefan Löfven är medveten om, men sin vana trogen lät han Långbänken gälla. Men, oavsett regering, så måste åtgärder till. Och det är inte bara en enkel översyn, det är en total ommöblering som behövs. Jag har tidigare skrivit om detta, så jag ska inte upprepa mig allt för mycket. Läs om bedrövelsen:

Sveriges stora dilemma: Att aldrig kunna fatta beslut

Gunnar Wetterberg skrev i Expressen  den 22 maj 2016: Hela regeringskansliet behöver göras om i grunden. Han är noggrann, har skrivit om rikskanslern Axel Oxenstierna, arbetat i regeringskansliet och vet vad han talar om. Nog en av de mest insiktsfulla personer när det gäller offentlig administration. Så här beskriver Wetterberg regeringskansliet:

De 5 000 anställda i regeringskansliet arbetar i en organisation som motverkar samordning och överblick. Stuprören mellan departementen hämmar greppet om helheterna. Som organisation hör regeringskansliet till de mest dysfunktionella apparaterna i landet.

Att det har gått långt förstår man när inte ens SÄPO har förtroende för administrationen i Regeringskansliet

Lars Nicander, chef för Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, säger, SvD 2018 11 25:

– Jag tolkar detta som indirekt kritik av regeringskansliets organisation, att Säpo inte tycker att det finns någon kvalificerad mottagningskapacitet inom regeringskansliet som kan bereda den här typen av känslig information på ett bra och brett sätt, säger han.

Att det råder Långbänk, man släpar fötterna efter sig, är tyvärr sant. Man behöver bara nämna:

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.