Tyvärr fungerar regeringskansliet allt sämre. Det är något som även Stefan Löfven är medveten om, men sin vana trogen lät han Långbänken gälla. Men, oavsett regering, så måste åtgärder till. Och det är inte bara en enkel översyn, det är en total ommöblering som behövs. Jag har tidigare skrivit om detta, så jag ska inte upprepa mig allt för mycket. Läs om bedrövelsen:
Sveriges stora dilemma: Att aldrig kunna fatta beslut
Gunnar Wetterberg skrev i Expressen den 22 maj 2016: Hela regeringskansliet behöver göras om i grunden. Han är noggrann, har skrivit om rikskanslern Axel Oxenstierna, arbetat i regeringskansliet och vet vad han talar om. Nog en av de mest insiktsfulla personer när det gäller offentlig administration. Så här beskriver Wetterberg regeringskansliet:
De 5 000 anställda i regeringskansliet arbetar i en organisation som motverkar samordning och överblick. Stuprören mellan departementen hämmar greppet om helheterna. Som organisation hör regeringskansliet till de mest dysfunktionella apparaterna i landet.
Att det har gått långt förstår man när inte ens SÄPO har förtroende för administrationen i Regeringskansliet
Lars Nicander, chef för Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, säger, SvD 2018 11 25:
– Jag tolkar detta som indirekt kritik av regeringskansliets organisation, att Säpo inte tycker att det finns någon kvalificerad mottagningskapacitet inom regeringskansliet som kan bereda den här typen av känslig information på ett bra och brett sätt, säger han.
Att det råder Långbänk, man släpar fötterna efter sig, är tyvärr sant. Man behöver bara nämna: