Det går inte att dra för stora slutsatser av näringslivets reaktion

I går noterade den regeringen Löfven ett absolut bottennapp när det gäller förtroendet i näringslivet. Ingen gång i historien har en regering så totalt förlorat tilltron bland landets företagare ( 3.739 ledande i beslutsfattare i företag med mer än 40 miljoner i omsättning). Dagens Industri gjorde undersökningen. Carl Bennet ger flera tänkvärda reaktioner, och han kan inte anklagas för att ideologiskt vara en mörkerman.

Vad svarar då partisekreteraren i Socialdemokraterna, Carin Jämtin? Jo, just det jag skrev i rubriken. Hon anser inte att man kan dra för stora slutsatser av denna undersökning. Att inte erkänna det dåliga förtroendet när 9 av 10 beslutsfattare underkänner regeringen innebär att hon att inte accepterar det uppenbara. Det betyder sannolikt att förtroendet blir ännu lägre. Underligt, säger jag. DI:s ledare är värd att läsa.

Många i näringslivet hade stora förhoppningar på Löfven. Även om de kanske inte röstade (S).  Även jag hade stora förväntningar på Stefan Löfven som regeringsbildare. Har samarbetat med honom i mer än ett dussin år, och i sen tid inom IVA:s projekt “Innovation för tillväxt”.  Själv har jag starkt betonat vikten av ett Nationellt Innovationsråd, som nu bildats. Utomordentligt med ett Råd där statsministern engagerar sig och avsätter dagar för möten om hur Sverige kan utvecklas som ett dynamiskt innovationsland.

Det är säkert många andra som kommenterar DI-undersökningen, samtidigt som jag noterar att jag i mitt bloggande varnade för detta. Det är dock ett gott tecken att näringslivet arbetar för fullt, utan att bry sig alltför mycket om politiken. Och exporterar.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.