Det blir en ny myndighet för innovationsupphandling

I september i år kommer den nya myndigheten för offentlig upphandling starta. Först ska dock en utredare förbereda den nya myndigheten, som brukligt är. Detta har möjliggjorts genom att finansutskottet i december tillstyrkte en ny myndighet, trots att denna inte ingick i statsbudgeten, som Alliansen lagt fram, och som annars gäller nu. De borgerliga ledamöterna accepterade regeringens förslag i utskottet.

Det är välkommet att tillsynsmyndigheten, Konkurrensverket, inte är främjande-myndighet samtidigt. Detta har jag bloggat om flera gånger tidigare.

I en intervju idag i Dagens Industri säger Shekarabi att upphandlingar ska kunna “användas som strategiskt instrument för innovation”. Den nya myndigheten ska kunna arbeta direkt tillsammans med upphandlande myndigheter, som exempelvis kommuner, för att göra upphandlingarna innovations-inriktade. Det skulle aldrig Konkurrensverket kunnat göra.

Vi hörde tidigare idag att Skanska ville bygga en bred bro, i stället för två smala broar, som skulle förbinda Essingeleden Essingeleden med Östra Länken. Då skulle man ha sparat 20 miljoner. Men eftersom upphandlings-underlaget angav två broar, så gick det inte att ändra. Det fastslog en domstol i går. Så här får det inte vara, skulle jag vilja säga. Och behövs det lagändringar, så får det inte ta upp till fem år, som det gör idag….

Social dumping vill regeringen få bort, någon som civilminister Ardalan Shekarabi skrev om i en debattartikel i DN före jul. Det kan vara rimligt att få bort “social dumping”, men det är ingen lätt fråga. Om offentliga upphandlingar kräver kollektivavtal, så kan detta drabba mindre och medelstora företag. Frågan är dessutom om det går att ställa upp den typen av krav, om det inte är lagstadgat att alla företag och offentliga institutioner ska ha kollektivavtal. EU-lagstiftningen torde också lägga hinder i vägen.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.