Det bortglömda valet

Vad gäller frågan? Eller snarare: Vad gäller EU-valet? Det är det nog många som funderar på i dessa dagar. Svaret kan Du läsa i en utomordentlig liten skrift på 10 sidor som Fredrik Erixon står för, “DET BORTGLÖMDA VALET”. Utgiven av FRIVÄRLD, en Tankesmedja som bedriver opinionsbildning inom utrikes- och säkerhetspolitiska frågor. Den står TIMBO nära. Finansieras av Fritt Näringsliv.  

FRIVÄRLD har en mycket intressant och spännande hemsida, som varmt kan rekommenderas. Den har i säkerhetspolitiska och utrikesfrågor en uppfattning i sakfrågor som nog de flesta av de svenska väljare kan sympatisera med. Om man inte delar Vänsterpartiets värdegrund. Även en del åsikter kan nog vara svårsmälta för miljöpartister. Men, de etablerade partiernas sympatisörer finner nog oftast en åsiktsgemenskap med FRIVÄRLD:s sätt att resonera. Den som inte tror mig kan kolla själv.

I huvudsak är EU-valet en fråga om att utveckla den inre marknaden, göra det som behövs för att Europa ska kunna utvecklas själv. Det är många frågor som kommer upp i välrörelsen som inte har det minsta med EU att göra. Som skatter, arbetsmarknad, social pelare och utveckling av kärnkraften. Klimatfrågorna finns också på EU-nivå, men där har man redan uppställt de mål som medlemsstaterna ska uppfylla.

Det finns en del att notera i EU-valrörelsen. Det sägs mycket om att EU-valet är ett värderingsval, där särskilt högerextremisterna pekas ut. Ofta är det dock så i sakfrågor, som är helt avgörande i EU-parlamentet, att stora delar av det “populistiska blocket” röstar som S, M, L, KD och C gör.

På EU-nivå har svenska regeringspartier inte heller haft svårt att prata med Sverigedemokraterna. Men där har man inte heller haft behov av att smutskasta borgerliga partier genom att koppla ihop dem med SD. De avvikande, dirigistiska partierna står i stället Vänsterpartierna för. Och MP är det svenska parti som varit mest emot frihandel i EU.

Frankrike och Tyskland är de länder som vill reformera EU till att bli mindre marknadsliberal. De strävar efter att ge utrymme för störa företags marknadsdominans. Nationella champions vill man driva fram. Här har Sverige, med S i spetsen, gått på en annan linje. Ofta med stöd från Polen och Ungern.

Vilka är de fyra viktigaste frågorna i EU-parlamentet, där lagstiftning sker. Enligt Fredrik Erixon:

  • Yttre gränsskydd, med bekämpning av terrorism
  • Fördjupningen av de inre marknaden, digital ekonomi och tjänstesektor
  • Industripolitik, med konkurrensfrågor och europeiska champions
  • Miljö och klimat

Min tanke är inte att gå så mycket längre än hit. Vill Du ta del av mer i PM-et, ladda ned Promemorian och läs själv. Dock kan jag inte låta bli ange att den digitala öppenheten idag inte alls är så stor i EU som man skulle kunna tro. Bäst är Irland och sämst Frankrike och Tyskland. Sverige ligger i mitten.

Läs “Det bortglömda valet”, det är min rekommendation. Utmärkta 10 sidor att njuta av.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Det bortglömda valet

  1. Man hör ofta att svenska politiker åker till Bryssel med inställningen:
    In Sweden we have a system = ni andra borde göra lika dant
    Jag har förstått, att det inte i första hand är partipolitik som gäller – eller borde inte vara det.
    Har hört, att ii lyckliga stunder kan tom S och SD samarbeta, förhoppningsvis för Europas bästa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.