Den verkliga innovationsmotorn är staten, påstår ny studie

Det är statens insatser som ligger bakom de flesta nya innovationer, det påstår professor Mariana Mazzucato i en ny bok betitlad “The Entrepreneurial State”. Den är recenserad I Financial Times den 5 augusti av Martin Wolf, som ger författaren rätt i sin argumentering. Boken är nyutkommen och ger den dubbla bilden, som åtminstone jag alltid hyllat. Djärva entreprenörer och offentliga satsningar på långsiktig forskning och utveckling kompetterar varandra.

Så här resonerar Mazzucato: Stor osäkerthet, långa tidshorisonter och kostnader för grundläggande forskning och utveckling klarar inte marknaden av. Därför måste offentlig sektor engagera sig. Den offentliga sektorn tar risken och entreprenören tar vinsten, menar hon och ger många slående bevis för sin uppfattning.

Hela 75 procent av alla godkända läkemedel i USA mellan 1993 och 2004 har en bakgrund av en urspunglig finansiering av National Institut of Health, NIH. Algoritmer som utgjorde basen i Goggles sökmotor finansierades av NSF. En stor del av Apples smart phone teknologi finansierades av SBIR-program. Men det var Apple som satte ihop teknologierna och tog hem kakan. Bell Lab kunde utveckla internet och GPS med hjälp av DARPA, den militära forskningsfinansiären.

Även den nya teknologien för shale rock, skifferteknologin, som gör det möjligt att utvinna olja, är urspungligen finansierad av den federala staten USA.

Det finns mer att redovisa från boken, men bäst är att läsa själv. Du som vill betälla boken från Amzon.com går in här. Där kan man också se bokens disposition och läsa delar av boken.

Jag kan inte låta bli att citera Martin Wolfs avslutning i FT-artikeln “Misstaget att erkänna den offentliga sektorns roll för innovationsutvcklingen kan vara det största hotet mot välfärden”.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.