Sedan en tid tillbaka ska allt vi gör vara uthålligt, inte bara energin. Och vad möjliggör detta? Jo, digitaliseringen. I går visade RISE, industriforskningsinstituten, på ett seminarium att ”Den uthålliga staden”, inte är en myt utan snarare en verklighet. Enligt seminariet, för jag kan inte säga att det är så. Tror inte någon på rent vetenskaplig grund kan hävda detta, utan det blir en förutsägelse. Här finns också en videoinspelning av programmet.
Däremot är det definitivt så att digitaliseringen är avgörande för utveckligen av den urbana staden. Och urbaniseringen i sig är en av de stora mega-trenderna. Det finns hela 30 städer i världen idag som har en befolkning större än Sveriges. Med denna utvecklingen måste vi sträva efter en uthållighet, som har tre ben: Den ska vara ekonomiskt uthållig, men också socialt och miljömässigt. Den som med emfas förde fram detta budskap var IT- och Stadsutvecklings-ministern Mehmet Kaplan. Han verkade mycket trovärdig i sitt resonemang.
För digitaliseringen, och det gäller inte bara den uthålliga staden, så måste det finnas en konkret färdplan. Förvisso är samarbete viktigt, mellan alla aktörer. Likaså är det viktigt med alla aktörer och innovationer. Men, det måste också finnas en ledning. Marknaden klarar inte själv av att skapa och leda den struktur som behövs för en riktig utveckling av vårt digitala Sverige. Ofta räcker inte heller vårt land till, eller är inte rätt geografiskt område, utan regionen. Där försvinner landgränserna.
Kaplan gick så långt som att hävda att ”Nationalstaten blir en parantes”. Vad kan vi då skrota i vårt system. Efter kort betänketid sa IT-ministern: Finansministern och kanske Utrikesministern. Frågan är vad Stefan Löfven säger om detta något drastiska grepp. Enligt Kaplan måste således politikerna leda den digitala utvecklingen i samverkan med näringsliv, det civila samhället och forskarsamhället.