Klas Eklund varnar i sin krönika i förra veckan i Fokus för den negativa effekt regeringsoförmågan har på svensk ekonomisk utveckling. Han hänvisar till Framtidskommissionen, som Reinfeldt tillsatte, men inte fullföljde. (Kanske en orsak till valförlusten).Han dom är inte nådig: “Riksdagspolitikerna spelar ett högt spel. Med medborgarnas väl och ve som insats”.
Idag redovisar Dagens Industri en VD-studie från storbolagen. Den visar på lägre investeringar under 2015 och färre anställda. Det politiska läget är en viktig orsak, men även den geopolitiska utveckligen påverkar. Den sämre ekonomiska utvecklingen i Sverige än i omvärlden i år påverkar också, men frågan är om det inte är “hönan och ägget”. Med bättre politisk stabilitet, bättre ekonomisk tillväxt.
Till detta vill jag lägga några konkreta frågor på innovationsekonomins område, som inte får sin lösning. Till den bild jag skissar nedan måste dock skatteeffekter läggas, som kan vara positiva med Alliansbudgeten. Plus Läxrut och annat som blir kvar. Här dock en liten provkarta på sådant som ligger i malpåsen:
- Den Nationella Innovationsrådet under statsministerns ledning kommer inte att genomföras före extravalet. Situationen är alldeles för skakig för att ett sådant råd skulle kunna verka, och näringslivets företrädare skulle inte sätta sig som gisslan i en valrörelse. Däremot har jag förhoppningen att Anna Kindberg Batra inte påverkas av att hennes företrädare, Reinfeldt, enbart såg rådet som en möjlighet till en extra kaffestund. Det är inte för inte som många andra länder har ett Innovationsråd, som engagerar Statsministern.
- Den nya myndigheten för upphandlingsstöd, innovationsupphandling, blir inte genomfört. I stället fortsätter tillsynsmyndigheten, Konkurrensverket, att ansvara för detta. Bocken fortsätter som Trädgårdsmästare.
- Det statliga riskkapitalet behöver få former som gör det användbart, men detta kommer inte att ske. Fourier Transform förändras inte.
- Inga Samverkansprogram, men den sittande regeringen kommer nog att skissa på dessa, tror jag. Sak samma med den nya exportstrategin med fokus på de mindre och medelstora företagen.
- Vad gäller infrastruktursatsningarna får dessa snällt vänta till efter extravalet, så sannolikt program mellan blocken kommer att utvecklas
- En viktig fråga, som borde tacklas av Innovationsrådet, byggd på OECD:s analys av Sverige som innovationsland, är den “Nyindustrialisering” som Sverige behöver och EU tänker sig. Det är inte fråga om “Pick The Winners”, men bättre ramverk, skatter och satsningar på styrkeområden.
Detta ger en hel del att tänka på.