I förra vecka redovisade konsultföretaget “DoubleCheck” en analys av omfattningen av offentlig upphandling. Dagens Industri publicerade resultatet, och det är stora siffror vi rör oss med. Varor och tjänster på hela 823 miljarder handlade den offentliga sektorn upp under förra året, 2014. En motsvarande kartläggning har inte gjorts tidigare, och visar att omfattningen av offentlig upphandling är större än tidigare antagits.
Den offentliga upphandlingen motsvarar hela 21 procent av Sveriges BNP, vilket visar vilken dominant denna upphandling är i den svenska ekonomin. Kommunerna är stört upphandlare med 312 miljarder. Två kommer staten med 262 miljarder med landstingen på tredje plats med inköp på 249 miljarder.
Ser man på de upphandlade företagen så leder faktiskt Folksam med 23 miljarder, de är stora på försäkringar av offentlig verksamhet. Byggbolagen är, föga överraskande, stora dvs jättarna Skanska, NCC och Peab.
Dock noterar analysföretaget att upphandlingarna präglas av bristande effektivitet, dålig uppföljning och att stora vinster kan göras genom förbättringar, just hos de upphandlande offentliga institutionerna. De jämför med den privata sektorn, och tror att det finns hela 10 procent att spara, vilket skulle betyda 80 miljarder kronor årligen. Mer än vad hela försvaret kostar….
Tilläggas kan, vilket Dagens Industri noterade, att den ansvariga ministern Ardalan Shekarabi är medveten om den bristande effektiviteten i upphandlingen. Det är viktigt, skulle jag vilja påpeka, att upphandlings-frågorna genomgående får en bättre ställning i offentlig sektor. Hittills Har det inte varit “fint” att syssla med dessa frågor, i motsats till i civil sektor. Därför har anbudsföretagen haft överläge. Tror också att den ansvarige för upphandling ska sitta i myndighetens eller kommunens ledningsgrupp.
Innovationsupphandling är ett viktigt inslag i den offentliga upphandlingen. En markering av detta gjorde Civilminister Shekarabi, Teknikföretagens Åke Svensson tillsammans med SKL:s nya ordförande Lena Micko för en tid sedan i en debattartikel i DI. Själv har jag bloggat mycket om innovationsupphandling, där man inte bara köper gammal teknik. Det blir nu en ny myndighet som ska främja upphandling, och Konkurrensverket fråntas denna för dem bissara uppgift.
Man får en känsla av att här finns pengar att spara för “det allmänna”.
Man kan också fundera om det finns anledning att fundera på ev. korruption….
K-G