Den nya franska industripolitiken

Nu har även Frankrike fokuserat på nyindustrialiseringen. USA har gått i spetsen för denna utveckling, och EU har gjort tappra försök, som jag kort skall hänvisa till nedan. Frankrike brukar hålla sig framme, särskilt när det gäller storslagna dirigistiska projekt. Men så skall det inte vara nu enligt, president Francois Holland och hans regering.

Så här tänker sig den franska presidenten Hollande och hans regering: Planen är på 10 år. Totalt fokuseras på 34 olika sektorer. från ny teknologi för robottar till energi och biotech. Här finns ambitioner att få en driftssnål bil som rullar 10 mil på 2 liter bränsle till nya höghastighetståg med farter upp till 350 km per timme.

Det är inte en politik a la Tyskland eller USA, det är fransk pragmatism, enligt president Holland vid presentationen i torsdags. Frankrike har förlorat 750.000 arbetstillfällen det gångna decenniet. Nu är industriproduktionen nere i 11 procent av BNP. Det är mindre än hälften av vad Tyskland har.

Det är den franska industrin som skall stå för genomförandet, inte staten. Dock skall offentliga sektorn hjälpa till, bl a med regelverk, skatter och underlätta för forskning och utveckling. Konsultföretaget McKinsey har tidligen varit inkopplad i utvecklingen av programmet, som vi säkert får se mer av och analysera. Enligt planerna skall 450.000 nya jobb skapas i fransk industri under de kommande 10 åren.

En särskild fransk investeringsbank skall inrättas, och för programmets första år används 3,7 miljarder euro i nya pengar. Den som vill läsa om detta på begriplig engelska hänvisas till Financial Times. EU har gjort ansträngningar som jag bloggat om tidigare, med syftet att få fart på Europas industriella utveckling.

Det är svårt att hitta de franska länkarna, men här är några länkar på franska.  Först till den franska iindustriplanen. Här är den franska regeringens hemsida, där länkar finns till mycket, bland annat till industriminister Montebourg. Här är en intervju med den franske premiärministern, som kan vara intressant att läsa.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.