Delningsekonomin har kommit för att utvecklas

Hur många har hört talas om delningsekonomin eller det engelska uttrycket “The Sharing Economy”? Säkert inte många. Men det är dags att lära sig detta begrepp, och sätta sig in i vad det betyder. Och vilken potential denna nya form av ekonomi kan ha för oss individer och samhället. Påpassligt har Entreprenörskapsforum givit ut en rapport i ämnet, “Sharing Economy, Embracing change with caution“. Skriven av Anna Felländer, Claire Ingram och Robin Teigland.

Kända svenska “tangible” verksamheter, som använder produkter: Uber  Car2Go  Airbnb Hoffice. Du kan länka Dig till dessa verksamheter och får en klar uppfattning om vad de gör. Och kanske nyttja dem för egen del.

Här finns finansiella tjänster i Sverige: FundedByMe    Kickstarter    Crowdcube    Toborrow

Icke finansiella tjänster i Sverige som tillhör delningsekonomin: eWork    Vint    TaskRunner MyWays

Kollar Du en del av dessa länkar får Du verklig känsla för delningsekonomin, vill jag påstå. En spännande upplevelse. Rapporten är också mycket läsvärd. Beskrivningen är visionär, men delningsekonomin är så ny att effekterna på hela ekonomin är svår att beräkna, då mätbara data är svåra att finna.

Hur kan delningsekonomin beskrivas?Läs helst rapporten, skulle jag vilja säga, men här är en kort beskrivning av professor Johan Eklund, VD E-forum. I förordet skriver han så här: “Delningsekonomi eller Sharing Economy och collaborative economy är samlingsnamn på aktiviteter som minskar resursåtgången genom att effektivare utnyttja varor och tjänster genom delning. Allt fler hakar på trenden att gå från att själva äga eller kunna allt till att hyra ut och låna både saker och kompetens. T ex låter Airbnb privatpersoner hyra bostäder av varandra vilket har gjort succé över hela världen.”

Vill Du ha lite akademisk bakgrund till delningsekonomin vill jag rekommendera nobelpristagaren i ekonomi  Ronald Coase som skrivit “The nature of the firm”. Kort om den boken och hans tänkande finns här.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Delningsekonomin har kommit för att utvecklas

  1. Vill dela min erfarenhet av worktasker.com
    verkligen bra tjänst och kommer definitivt att använda deras tjänst igen.
    Tack för tipset och en bra artikel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.