De svenska skatterna skatterna hindrar företagandet

I går presenterades en mycket intressant och viktig rapport om de svenska skatterna. Både skatter för ägare och företagen hindrar utvecklingen. Det var professor Magnus Henrekson och Tino Sanandaji, båda på IFN, Institutet för Näringslivsforskning som presenterade en ny ESO-rapport. En läsvärd Brännpunktsartikel fanns i SvD i söndags “Nyföretagandet missgynnas”

Rapporten heter “Företagandets förutsättningar – en ESO-rapport om den svenska ägarbeskattningen” Den kan laddas ned här. Du som vill läsa en kortare variant kan ladda ned den fyrsidiga sammanfattningen. Rapporten är på 180 sidor.

I Brännpunktsartikeln lyfter författarna främst fram det negativa läget idag i Sveriige. Skattesystemet främjar de ridan rika, men hindrar snabbväxande nya företag att utvecklas. Eller som man sammanfattar skattesystemet effekter på företag och ägare: Det “gynnar i hög grad den redan rike, den passive och den försiktige”.

De nya entreprenörerna måste i samma individ ha flera sällsynta egenskaper “Idérikedom, ledarskapsförmåga. riskvillighet och branscherfarenhet”, för att citera ur SvD igen. De som har dessa färdigheter har redan välbetalda och trygga jobb i befintliga företag. Skall de lämna den säkra miljön och utveckla något nytt måste regler och skattesystem vara med dem.

Bortfall av svenskt ägarkapital kompenseras inte av utländskt, noterar författarna. Det finns en “home bias”, dvs en benägenhet att investera mer i det egna landet, där informationen är mer lättillgänglig och aktiv ägarstyrning lättare.

Mitt tips till Dig är att ladda ned rapporten, och läsa den över Kristi Himmelsfärd. Rapporten är välskriven och mycket pedagogisk. Den ger oss alla argument för vad som behöver göras åt ägarbeskattningen, men också förslag till lösningar. Optionsbeskattningen är en fråga, där Sverige ligger fel. Andra länder har helt andra förutsättningar att stimulera entreprenörer. Läs själv, skulle jag vilja säga.

Att Du inte sett så mycket ännu om den här viktiga rapporten i media beror på att den drunknar i efterdyningarna från EU-valet.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.