De mindre företagen missgynnas av bankerna

De mindre företagen missgynnas i Sverige. det visar nu senast en studie som Företagarna gjort. Alla de svenska storbankerna vägrar att låta sig intervjuas om villkoren för företagslån. Det är bara Danske Bank som vill berätta, och de ligger dessutom lägre än de andra bankerna.

I snitt betalar de mindre företagen hela 6 procent på sin checkräkningskredit, visar Företagarnas studie. Detta när bankerna i sin tur har minusränta på sin inlåning. Ett investeringslån kan ligga på 3 procent.

Det finns företag som genom förhandlingar eller byte av bank fått ned sin ränta från 4,68 procent ill 1,7 procent. Företagarna ger också andra exempel på förhandlingar som gett bra resultat. För andra har det gått sämre.

Detta för landets mindre företag mycket viktiga nyhet uppmärksammade Morgonekot idag. Günther Mårder, Företagarnas VD sa i ekot i morse om bankerna:

“Däremot är det tydligt att de i regel tar ut höga räntor. Företagarna har tagit fram en beräkningsmodell där företag kan testa sin ränta. Och den visar att de i genomsnitt betalar 1,34 procentenheter för mycket i ränta på sina lån.

Ett skäl till att små-företagen accepterar den alldeles för höga ränta är att de mindre och medelstora företagen har så svårt att få lån. Så därför accepterar de den höga ränta, om de får lån överhuvud taget.

De stora företagen däremot har ofta en eller annan företrädare som sitter i en banks styrelse, vilket säkert underlättar bankernas utlånings-vilja. Därtill kommer att de större företagen kan nyttja institutet företagsobligationer i stället för banklån. De stora företagen behöver inte heller förhandla varje gång de behöver lån, för de har oftast en rejäl kreditfacilitet att dra på. Och den kostar betydligt mindre än de mindre företagens checkräkningsränta, kanske bara en halv procent.

Till detta skulle jag vilja lägga att de mindre och medelstora företagen har en väldigt bra företrädare  i Günther Mårder, företagarnas VD. Han vågar tala klartext, och gör det på ett sätt som går hem. Den som vill följa honom och Företagarna rekommenderas deras hemsida och Gütnher Mårders  Twitter.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.