Dag 638 av den ryska tredagars specialoperationen i Ukraina – förlust stundar

Vladimir Putins reagerade tvåfaldigt igår på det virtuella G20-mötet, under Indiens ledning, då G20-länderna antagit slutdeklarationen, som togs i New Deli den 10 september, för både Indien och Kina accepterade den nu. Den fördömer Rysslands krig mot Ukraina. Flera av ledarna sa nu också att de var chockade över Rysslands krig.

Hur reagerade Putin? Jo, han sa att kriget var “tragiskt”. Han påstod vidare att Ukraina offentligt sagt nej till förhandlingar. Och att är “dags att fundera på att avsluta kriget”, detta enligt Reuters. Men, Putin ville påstå att behandlingen av Palestina var värre än Ukrainakriget, och att alla borde fokusera på Israels agerande. Putin intog en hållning han inte tidigare haft, säkert för att försöka få Ukrainakriget i skuggan. Något som inte lyckades.

Vladimir Putin stod där med Svarte Petter. För vare sig Indien eller Kina hade motsatt sig New Deli-deklarationen, vilket de tidigare gjort (den 10 september)

Samtidigt pekar toppmötet på ett skifte i hur Kina och Indien hanterar Ryssland, skriver AP:s Asienkorrespondent Ashok Sharma i en analys. Länderna som i månader vägrat fördöma invasionen valde nu att inte blockera G20-ledarnas uttalande om att kraftigt kritisera Moskva. G20-ledarna var chockade och Putin talade i sitt “försvarstal” om en tragedi.

På slagfältet i Ukraina under gårdsdygnet: Enligt Ukrainas ÖB dödades 1 130 ryssar igår, vilket är nästan dags-rekord. Ryssarna förlorade också 20 stridsvagnar, 36 pansarskytte-fordon, hela 33 artillerienheter och tre salvpjäser, två luftvärnssystem, samt vidare 39 transportfordon och två enheter särskild utrustning.

Igår kring Avdiivka, som ryssarna försöker återtaga, som symbolhandling: En ny bred attack med många ryska soldater. Utfallet blev 706 dödade ryska soldater och officerare. På materialsidan förlorade ryssarna 8 stridsvagnar, 13 pansarvagnar, 8 artillerisystem, två luftvärnssystem, 15 drönare och 5 transportfordon. Sedan slog s också två ammunitionsförråd och fyra ledningscentraler. Uppgifterna från Oleksandr Tarnavskyi, Chef för “Tavriia operational strategic group”. Allt på en enda dag.

Ukraina uppger inte sina egna förluster, men räknar ut med hjälp av drönare och andra system hur stora förlusterna är på den ryska sidan. En ukrainsk officer har dock för Avdiivka-striderna kommit med uppgiften att det går en död ukrainare på 20 döda ryssar. Även om siffran kanske inte är exakt, och kanske överdriven, så ger den en klar indikation på hur överlägsna ukrainarna är. Men det betyder inte att det är särskilt behagligt att vara ukrainsk soldat. Det är säkert ett helvete.

Fjorton av fjorton iranska Shahed-patrullrobotar sköts ner natten mellan tisdag och onsdag. Visar på det ökade ukrainska luftförsvaret. Som stärks allt eftersom.

Så över till Ryssland och opinionen där. Opinionsinstitutet Levada Center publicerade idag att stödet för kriget i Ukraina minskar stadigt. Nu en nedgång från 48 % till 37%. Andelen positiva till förhandlingar med Ukraina är 56%, men då lär utgångspunkten vara att Ryssland behåller sina ockuperade områden. Ett annat institut, Russian Field, har liknande resultat med 39% som stöder fortsatt krig och nästan hälften som vill ha förhandlingar.

Ett tredje institut, Chronicle Group, avviker med 51% som stöder fortsatt krig. Stödet för att öka försvarsutgifterna föll från 37% till 25%.

Klart är dock att något större stöd finns inte längre bland den ryska befolkningen. I våras var uppställningen för kriget hela 70 procent.

Ukrainas underrättelsetjänst GUR har hackat sig in på det ryska Luftfartsverket där uppgifter visar att ryskt trafikflyg står på gränsen till kollaps. Bristande underhåll och reservdels-brister har antalet anmälda fel ökat med 200% jämfört med 2022. Enbart i januari i år inträffade dessutom 185 haverier varav ungefär en tredjedel klassades som incidenter. Hela 35% av flygflottan används nu som reservdelar till övriga plan. Ryssland försöker – med framgång – dölja problemen för den ryska allmänheten, som flyger med livet som insats.

Ska bli intressant se om media uppfattar detta och rapporterar.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.