Dag 623: Soldatmödrar på Moskvas gator, Ukraina tar mark

Nu kanske det  börjar röra på sig i Ryssland. Vi tror att den massiva majoriteten som stödjer Putin och kriget är 80 procent eller mer, som opinionsmätningarna säger. Många torde inte våga säga vad de tycker. Nu har Soldathustrur protesterat i Moskva. Vad händer nu?

Faktum är att Ukraina har gått över Djipr, på den ockuperade ryska sidan. DeepstateMap bekräftar att Ukraina haft ytterligare framgångar på vänstra sidan om Dniprofloden vid Cherson. Ett långt stråk är nu klassat som befriat och Ukraina har även ryckt fram mot Oleshky och Psichanivka samt är inne i byn Krynky vilket man kan se här. Igår rapporterades dessutom att Ukraina börjat skeppa över pansar med landstigningsbåtar. Så fryst är inte läget. Och den som rycker fram är Ukraina.

Så till själva striderna. Det gångna dygnets ryska förluster: 790 dödade, åtta stridsvagnar, 22 pansarskytte-fordon, 29 haubitsar, tre salvpjäser, två luftvärnssystem, samt hela 47 transportfordon och fem enheter särskild utrustning. Dessa dagliga uppgifter om de ryska förlusterna är ukrainska ÖB:s väldigt noggranna rapportering, byggd inte minst på drönar-spaning i alla stridsområden.

Ryssland har det inte lätt, och särskilt inte överlöparna, förrädarna.

En bil tillhörande överlöparen Mykhailo Filiponenko, den tidigare ledaren för den sk Folkets Republik i Luhansk, en pro-rysk militär organisation, sprängdes igår av ett specialförband. Han dog på fläcken.

Ett annat exempel: På tal om ryska protester mot kriget så skriver den brittiska underrättelsetjänsten att det till och med oktober väckts 76 åtal för järnvägssabotage i Ryssland och 137 personer har åtalats, de flesta under 24 år. Det är kanske hälften av de attentat som skett i Ryssland mot de militära järnvägstransporterna. Detta rapporteras aldrig i rysk media, av uppenbara skäl. Man vill inte erkänna och inte oroa befolkningen.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.