Dag 530 av den ryska storskaliga invasionen av Ukraina

Ukraina gör betydligt större framsteg än vad omvärlden inser. Ett skäl är att Ukraina ligger lågt med informationen och inte heller vill slå sig för bröstet. Ett viktigt skäl är att man inte vill hjälpa fienden, som har betydligt sämre information än ukrainarna.

Som jag uppfattar det har Ukraina följande prioriteringar:

  • En rejäl för-bekämpning bakom fronten, särskilt i ockuperade områden
  • Ett försiktigt avancemang, för att spara liv, som förberedelse för de de ukrainska  attackbrigaderna i söder. Där ryssarna lagt ned cirka två miljoner minor.
  • Störa Ryssland med drönare mot militära mål i landet, som marinfartyg och flygbaser och oljedepåer samt även relevanta kontor i Moskva.
  • Få omvärlden, inklusive “The global South” att förstå att Ukraina måste få tillbaka sina landområden och att en vapenvila på Rysslands villkor är oacceptabel.

Bara den senaste veckan slog Ukraina ut 340 ryska militära enheter. Där inkluderas 70 ryska truppsammandragningar, 15 luftvärnssystem, 10 ledningscentraler, 15 luftvärnssystem, 60 artillerisystem samt ett 10-tal vapendepåer. Detta enligt Ukrainas  försvarsdepartement.

Låt oss se vad som hänt sedan invasionens början vad gäller luftförsvarsenheter: Ukraina har slagit ut hela 3.500 ryska luftvärnsenheter.

Idag noterar Storbrittaniens underrättelsetjänst att Rysslands flygvapen är ineffektivt och vågar inte korsa frontlinjen av rädsla för Ukrainas luftvärn.

Ukraina är nu på väg att slå ut samtliga broar som knyter Krim-halvön till Ryssland och de ockuperade områdena. De ryska försörjningslederna är kraftigt störda, för att inte säga till hälften utstörda. Mer kommer säkert de närmsta veckorna.

Ryssarna har det inte lätt idag.

Ryssarna är förvirrade också. Kremls och Putins talesperson Dmitry Peskov fick en fråga av New York Times om Ryssland ville ha mer områden än de som hittills ockuperats. Nej svarade Peskov, men vi vill ha dem erkända som ryska. Sedan ångrade Peskov sig och sa att man inte alls nöjde sig med dessa områden.

Vad har ryssarna att komma med? Svaret är kanonmat i form av en mänsklig sköld mot ukrainarna. Vladimir Putin bryr sig int om hur många soldater som går åt. I går hade hela 250.000 ryska soldater eliminerats, i form av döda eller lemlästade. 

I övrigt kan ryssarna kan bara förstöra:

I går skickade Ryssland in 65 missiler och mer än 100 drönare mot civila mål i Ukraina. Nästa alla blev nedskjutna. Några slapp igenom och orsakade skador på civila byggnader och med några dödade och ett 20-tal skadade som följd. Ännu mer luftförsvarssystem är välkommet.

Ingen har väl undgått att Ukraina har slagit ut ett stort landstigningsfartyg och en tanker. Nu måste ryssarna försöka placera sina krigsfartyg längt borta och med stort skydd, om det nu hjälper.

Att läget är prekärt för Ryssland visar det faktum att turisterna till Krim sviker. Beläggningen har inte varit mer än 40-50 procent. Och när broarna attackerades försvann många turister, Och idag är det inte lätt att vara hotellägare på Krim.

Kina börjar tröttna på Ryssland, ser att en allt större del av världen inte accepterar den ryska invasionen. Det kan noteras i Saudi Arabien, där igår en konferens om möjlig fred hölls. Att Kina medverkade var en stör framgång, men den förstärktes av att Brasilien, Sydamerika och Inden också deltog.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.