En överenskommelse mellan Kiev och Washington angående Ukrainas kritiska mineraler och naturresurser kommer att ge Ukraina “militär utrustning och rätten att kämpa vidare”, sa USA:s president Donald Trump den 25 februari.
President Volodymyr Zelenskys kontor bekräftade den 25 februari att USA och Ukraina nått en överenskommelse angående Ukrainas kritiska mineraler efter en intensiv period av förhandlingar. I ett tal till reportrar från Vita husets ovala kontor sa Trump att avtalet gav Ukraina miljarder dollar i bistånd och “massor av utrustning”.Avtalet ger Ukraina “militär utrustning och rätten rätten att slåss”, sa Trump. (Ett väldigt underligt uttalande, som strider mot vad Trum tidigare sagt.)
Trump sa också att Zelensky skulle besöka Vita huset den 28 februari för att underteckna avtalet.Samma uppgifter kommer från Kiev.
Det nuvarande avtalet, daterat den 24 februari, ska enligt uppgift inte erbjuda Kiev några säkerhetsgarantier i utbyte mot 50 % av intäkterna från “framtida monetarisering” av Ukrainas statliga mineraltillgångar. Vita huset har tidigare sagt att avtalet är nödvändigt för att USA ska “få tillbaka” de medel som de har skänkt Ukraina i hjälppaket under de senaste tre åren av Rysslands fullskaliga krig.
Ukrainas försvarsministerium har godkänt en ny höghastighets FPV (first-person view) drönare, kallad Vidmak (Witcher), utformad för att fånga upp och förstöra ryska fordon, meddelade försvarsministeriet den 25 februari. “Dessa höghastighets FPV-drönare är kapabla att förstöra alla fordon från inkräktarna”, skrev ministeriet. Vidmak tillverkas av ett ukrainskt företag. De är kompakta men kraftfulla drönarna kan arbeta dag och natt, identifiera och spåra mål.
Vidmaks manövrerbarhet i hög hastighet gör att den kan slå till mot vilket ryskt fordon som helst, samtidigt som dess spränglast är tillräckligt stark för att förstöra bepansrade mål och befästa positioner. Dessa drönare ska nu ha nått ut till fronten.
Ukraina har också utvecklat långdistansdrönare, som modellerna Palianytsia och Peklo, med turbojetmotorer som alternativ till kryssningsmissiler. President Volodymyr Zelensky har satt som mål att producera minst 30 000 långdistansdrönare under innevarande år. Peklo-hybriddrönaren, som beskrivs av Zelensky som en “i grunden ny typ” av vapen, har en räckvidd på 700 kilometer och en topphastighet på 700 km/h
Rysslands uttalade mål i sitt krig mot Ukraina är inte uppnådda trots pågående diplomatiska ansträngningar för att inleda fredsförhandlingar, sa det ryska utrikesministeriets ambassadör Rodion Miroshnik den 25 februari, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån TASS. “Målen för den särskilda militära operationen har ännu inte uppnåtts”, sa Miroshnik och använde Kremls term för dess krig mot Ukraina. Målen inkluderar Rysslands misslyckande med att fullt ut ockupera Ukrainas fyra regioner som man olagligt har annekterat och behovet av att säkerställa att Kiev inte längre “utgör ett hot” mot Moskva. Rysslands president Vladimir Putin har krävt att Ukraina drar sig tillbaka från alla fyra oblasterna som ett villkor för förhandlingar.
Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov sa den 24 februari att Moskva skulle gå med på en vapenvila endast om förhandlingarna ger ett “hållbart resultat” som “passar” Ryssland.
Ukrainska drönare slog framgångsrikt ned Tuapse-oljeraffinaderiet i Rysslands Krasnodar Krai-region över natten den 26 februari, uppger en källa till Ukrainas militära underrättelsetjänst (HUR). “Enligt underrättelsekällor resulterade attacken mot anläggningen i minst 40 explosioner och en brand som skadade oljeraffinaderiet”, enligt källan.
Ukrainska trupper har återtagit kontrollen över byn Kotlyne, nära Pokrovsk i Donetsk oblast, rapporterade den 25:e separata luftburna brigaden den 26 februari. Byn Kotlyne ligger cirka 10 kilometer (6 miles) väster om Pokrovsk . Kotlyne och Pokrovsk är förbundna med motorvägen T 0406, som också leder till Dnipropetrovsk oblast .
Detta är en viktig militär insats som visar vad ukrainarna kan.
Donald Trump har inte de egna med sig i Ukraina-frågan
I en alldeles färsk opinionsundersökning genomförd av Harvard CAPS/Harris, som publicerades den 24 februari stöder amerikanska väljare att Ukraina förhandlar med Ryssland men amerikanarna motsätter sig territoriella eftergifter och vill ha amerikanska säkerhetsgarantier för Ukraina
- 59 % av väljarna som är emot att Trump-administrationen lämnar Ukrainas ledare utanför.
- 55 % av väljarna är emot uteslutningen av europeiska ledare i sådana samtal
- 57 %, av väljarna är emot att Ukraina tvingas göra territoriella eftergifter för att få ett slut på kriget.
- 66 % håller med om att Ukraina bör få säkerhetsgarantier från USA
- 61 % av väljarna anser att dessa garantier bör vara beroende av att Ukraina delar intäkter från sällsynta jordartsmetaller för att hjälpa till att återbetala USA:s militära stöd.
Enkäten visar en utbredd oro över risken av en ytterligare rysk expansion.
- 63% av väljarna tror att Ryssland kommer att fortsätta att avancera till andra länder om det framgångsrikt kan göra anspråk på ukrainskt territorium.