Dag 1030 slår Ryssland knut på sig själv och förlorar fler soldater än någonsin på en enda dag

Ryssland och Putin är illa ute och nu börjar äntligen omvärlden förstå detta Några exempel

  • Syrien föll och Ryssland kunde inte försvara Assad-regimen.
  • Ryssarna evakuerar sina militära baser, omvärldens politiker förstår svagheten.
  • Putin försökte sedan igår, på sin årliga telefon-utfrågning, framställa detta, Syriens fall och Assads flykt,  som en rysk framgång – Ryssland har en dialog med de som tog över! Enligt Putin
  • Elimineringen av generallöjtnanten Karillov berodde inte på Ukrainakriget, utan på ett dåligt polisarbete. Säkerhetstjänsten fick sig en känga. Också Putin
  • Putin säger sig nu vilja ha en dialog om fred i Ukraina, något han hela tiden avvisat tidigare.
  • I går eliminerades flest ryska soldater på en enda dag, hela 2.200.
  • Economist skrev igår att Ukraina har vunnit det ekonomiska kriget mot Ryssland

Robotar och drönare mot Kiev i morse.

Ryssland genomförde i morse en terrorbombning mot Kiev med fem ballistiska robotar av typ Iskander-M. Alla fem sköts ner av det ukrainska luftförsvaret. Dessutom sköt man ner 40 av 65 robotar och 20 beordrade man att störta på lämpliga platser genom elektronik warfare, telekrig. Fem gick således igenom.

Det är inte helt ofarligt för de som är på marken när stora robotar och drönare skjuts ned. Denna gång skadade många civila byggnader, särskilt i Kievs södra förorter. En man dog och nio skadades, de flesta lindrigt.

Några ambassader träffades av splitter: Albaniens, Argentinas, Palestinas, Nordmakedoniens, Portugals och Montenegros ambassader. Flera av dessa är samlokaliserade.

Zelensky om fredsförhandlingarna

Zelenskyy konstaterade på gårdagens EU-toppmöte att den bästa säkerhetsgarantin är en mäktig och stor armé, den största i Europa – Ukrainas. Han betonade att Ukraina inte hade någon anledning att begränsa styrkan hos sin armé, även när landet blir medlem i Nato.

Zelenskyy påtalade att en stark ekonomi är en del av garantierna, inklusive finansiering av Ukrainas budgetunderskott under kriget. Presidenten underströk Kievs framgång med att ta itu med denna fråga, och noterade att de visste hur man skulle överbrygga gapet 2025.

Zelenskyy bekräftade att Keith Kellogg, Trumps framtida särskilda sändebud för Ukraina och Ryssland, kommer att besöka Ukraina innan invigningen av den nya amerikanska presidenten. Också i Bryssel igår uppgav Zelenskyy att idén om att sätta in ett fredsbevarande uppdrag i Ukraina hade diskuterats under möten, och noterade att det redan hade varit en positiv reaktion på detta från några länder.

“Jag uppmanar er att fortsätta stödja oss och hjälpa till att engagera Vita huset för att stärka deras engagemang för att förbättra Ukrainas luftförsvar. Tack till alla som hjälper till att återställa Ukrainas energi och motståndskraft. Detta, tillsammans med luftförsvaret, är det bästa svaret på Rysslands massiva missil. attacker”, sa Zelensky i Bryssel igår.

Kallas om fredsförhandlingar

EU:s chefdiplomat Kaja Kallas har sagt att västerländska stater bör sluta erbjuda fredssamtal till president Volodymyr Zelenskyy och istället se till att deras löften om säkerhetsgarantier till Kiev inte är “ihåliga”. Inför EU-ledarnas toppmöte igår sa Kallas att det var meningslöst att driva Zelenskyy till fredssamtal när Kremls ledare Vladimir Putin inte visade en önskan att avsluta kriget.

Citat från Kallas: “Det är ingen idé att pressa Zelenskyy att prata när Putin inte vill prata. Vi kan inte prata om fredsbevarande styrkor när det inte finns någon fred. Och varför finns det ingen fred? För Ryssland vill inte ha fred.”

Putin om fredsförhandlingar

Den ryske presidenten Vladimir Putin säger sig nu upprepa Moskvas beredskap för förhandlingar och kompromisser om Ukraina. men anklagade Kiev för att “förkasta all dialog”. Detta är lögn, som det mesta från Putins mun, för tidigare har man sagt nej till dialog och förhandlingar. Putin talade under den årliga telefon.utfrågningen på torsdagen den 19 december. Putin: “Politik är konsten att kompromissa. Vi har alltid sagt att vi är redo för förhandlingar och kompromisser.”  Något sådant har Putin aldrig tidigare sagt.

Oljeraffinaderiet i Rostov

Ukraina genomförde igår ett anfall mot oljeraffinaderiet Novoshakhtinsk i Rysslands Rostov oblast, rapporterade Ukrainas ÖB. Ryska myndigheter och Telegram-kanaler rapporterade om explosioner och brand vid anläggningen, som en följd av en ukrainsk drönar-attack. Novoshakhtinsk-anläggningen är det enda oljeraffinaderiet som är verksamt i regionen. Och avgörande för försörjningen till de ryska trupperna.Den producerar enligt uppgift upp till 7,5 miljoner ton oljeprodukter årligen och är specialiserad på bränsleproduktion. Staden Novoshakhtinsk ligger cirka 10 kilometer från den rysk-ukrainska gränsen och över 20 mil (120 miles) från fronten.

Militäranläggning i Novosibirsk

I den ryska staden Novosibirsk satte medlemmar av motståndsrörelsen eld på flera bränslecisterner vid en militär anläggning i staden, som ligger några hundra mil från Ukraina..Detta rapporterades av Ukrainas ÖB. Ukraina har stöd av flera ryska grupper  som arbetar mot Putin-regimen med subversiv verksamhet.

Otaliga angrepp har skett mot det ryska järnvägssystemet. De sägs vara betydligt fler än 100.

 The Economist: Ukrainas ekonomi överträffar den ryska ekonomin i flera viktiga avseenden för första gången sedan inledningen av den fullskaliga invasionen 2022, även om den fortfarande är en fjärdedel mindre än den var 2021. Ukrainas centralbank räknar med en BNP-tillväxt på 4 % 2024 och 4,3 % 2025. Valutan förblir stabil och räntan på 13,5 % är den lägsta på 30 månader.

Däremot kan räntorna i Ryssland snart stiga till 23 % för att bromsa rubelns nedgång. Bankerna är i ett bräckligt tillstånd och BNP-tillväxten beräknas bli bara 0,5-1,5 % 2025.

Sedan ger the Economist en utförlig bild av den ekonomiska utveckling i Ryssland och Ukraina. Det är inte till Rysslands fördel.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Dag 1030 slår Ryssland knut på sig själv och förlorar fler soldater än någonsin på en enda dag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.