Dag 1.133 av den ryska storskaliga kriget mot Ukraina präglas av väntan, men också av händelser

Bloggen vill börja med ett litet sammandrag av det som sker:

  • Donald Trump gick i taket i helgen och sade sig vara “pissed-off” av Putins förnekelse av president Zelenskys legitimitet
  • En stor grupp senatorer från båda partierna arbetar med ett förslag om nya och kraftfulla sanktioner mot Ryssland p g a Vladimir Putins vägran att ingå en vapenvila
  • Även Trump-administrationen arbetar på ett förslag om nya sanktioner.
  • USA:s nye ÖB, som Trump tillsatt, vill att Ukraina ska få fortsatt militärt stöd
  • Det gångna dygnet var Ukraina inbland i hela 176 olika stridshandlingar vid fronten
  • Ryssland har den senaste månaden lidit otroligt stora förluster i stridsmateriel som stridsvagnar och artilleripjäser
  • Ryssland fortsätter att bomba civila byggnader i Ukraina med 3 döda och 18 skadade senaste dygnet

Nya USA-sanktioner mot Ryssland i Senaten är på väg

En stor grupp amerikanska lagstiftare – hälften av senaten, ledd av den republikanska senatorn Lindsey Graham (South Carolina) och demokraten Richard Blumenthal (Connecticut) – presenterade på tisdagen ett lagförslag som syftade till att pressa Ryssland till fredsförhandlingar. (Det var säkert ingen slump att Graham spelade med i golftävlingen i lördags med Donald Trump)

Lagstiftningen kräver både primära och sekundära sanktioner mot Ryssland och om Kreml vägrar att delta i förhandlingar i god tro för fred med Ukraina, “eller initierar en annan insats, inklusive militär invasion, som undergräver Ukrainas suveränitet efter fredsförhandling”, som de uttryckte det.

Lagstiftningen, kallad “The Sanctioning Russia Act of 2025” skulle också införa en 500-procentig tull på importerade varor från länder som köper rysk olja, gas, uran och andra produkter. “De slår hårt av”, sa Graham och Blumenthal i ett gemensamt uttalande.

“Den dominerande uppfattningen i den amerikanska senaten är att Ryssland är angriparen, och att detta fruktansvärda krig och Putins aggression måste sluta nu och avskräckas i framtiden”, tillade de två initiativtagarna. De uttryckte förhoppningen att president Trump och hans team kan få ett permanent slut på rysk aggression mot Ukraina.

(Detta är ingenting för svenska medier)

Vita Huset överväger också nya sanktioner

Trump-administrationen har också de senaste dagarna konstaterat att Washington kanske inte kan framtvinga en vapenvila mellan Ryssland och Ukraina under de kommande månaderna, rapporterade Reuters igår, med hänvisning till två hemliga källor. USA håller därför på att utarbeta planer för att utöva ytterligare påtryckningar på både Kiev och Moskva. Men målet om en fullständig vapenvila i april eller maj verkar alltmer osannolikt, skrev Reuters. Mest vänder sig detta dock mot Putin.

Ukraina gick med på en USA-föreslagen full 30-dagars vapenvila under samtalen i Jeddah den 11 mars, men Kreml har avvisat förslaget om det inte innehåller villkor som undergräver Kievs försvarsförmåga, nämligen ett stopp för utländskt militärt stöd.

Nye överbefälhavaren i USA , utsedd av Trump, vill ge stöd till Ukraina

Den pensionerade generallöjtnant Dan Caine, USA:s president Donald Trumps nominerade till ordförande för USA:s gemensamma kommando, underströk vikten av USA:s militära stöd till Ukraina i en utfrågning av senaten igår.Caine sa till senatens försvarsutskott att Washington “bör fokusera på vilka unika resurser som bara USA kan tillhandahålla”, samtidigt som europeiska länder borde öka sitt stöd.

Trump utsåg Caine till den högsta amerikanska positionen, ÖB egentligen, efter avskedandet av general Charles Q. Brown Jr. Caine, en pensionerad flygvapenofficer och riskkapitalist, som tjänstgjorde i Irakkriget och var biträdande chef för militära frågor vid CIA mellan 2021 och 2024.

“Från en militär utgångspunkt har Ukraina rätt till självförsvar, och därför hjälper vi  Ukraina att försvara sig”, sa generalen på frågan om vikten av USA:s militära hjälp för Kiev under och efter kriget. “Vår hjälp förbättrar Ukrainas position vid förhandlingsbordet och avskräcker Ryssland från ytterligare aggression”, sade han, men betonade samtidigt att Washington bara är en “del av den grupp stater som stödjer Ukrainas försvar.”

Dagen idag – 176 olika strider på slagfältet

Ukrainska och ryska styrkor har varit inbladade i 176 stridssammandrabbningar under de senaste 24 timmarna. Ukrainas generalstab sa detta i en operativ uppdatering i morse klockan 8, enligt Ukrinform.

Enligt rapporten genomförde Ryssland i går 101 luftangrepp på ukrainska positioner och bosättningar och släppte 171 guidade flygbomber. Dessutom genomförde ryska styrkor cirka 5 500 beskjutnings-attacker, och använde 1 844 kamikaze-drönare. Dessa uppgifter kommer dagligen och Bloggen vill här visa hur intensivt kriget är.

Ryssland fick i mars månad sina mest förödande månatliga förluster inom artilleri och militärtransport sedan starten av sin fullskaliga invasion av Ukraina. Ukrainska styrkor förstörde 1 644 artillerisystem och 3 545 militärfordon bara i mars, rapporterade Ukrainas försvarsministerium den igår.

Omfattningen belyser Ukrainas växande dominans i kriget mot artillerisystem kombinerat med precisionsanfall mot rysk logistik. I mars slogs det högsta antalet ryska artillerisystem ut under en enda månad. Den mest intensiva förstörelsedagen var den 27 mars, då 122 artillerisystem utplånades på bara 24 timmar.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.