Då 99 procent för Ryssland – Nu glada. Affärsvärlden: Ledarskap här hemma

God morgon!

Hur kan hela staden Kherson bubbla av glädje, trots brist på vatten, el och basvaror? Denna stad som till 99 procent ville tillhöra Ryssland enligt den förfalskade folkomröstningen i slutet på september? Ryssland och Putin ljuger så att det hundraprocentigt slår tillbaka.

Nu till den svenska scenen. Även om problemen här är små jämfört med Ukraina, så måste vi se om vårt hus. Idag har Affärsvärlden en ledare som heter duga. “Anar vi tidlöst ledarskap bakom Tidöavtalet?” Artikeln är fri, ingen betalvägg. Ett litet sammandrag skadar dock inte:

Peter Benson, Affärsvärldens chefredaktör konstaterar att Tidöavtalet tillkom sedan Sverige varit vanskött i 12 år, beroende på bristande regeringsunderlag. Och bristande insikter får man väl tillägga. Han noterar att följande var i behov av djup rekonstruktion:

  • Kriminalitet. Skjutningar, bilbränder. Missad polisutbildning och få fällande domar.
  • Integration. Mer än en miljon icke självförsörjande. Utanförskap värre år för år.
  • Migration. En av västvärldens högsta invandringsnivåer trots oförmåga integrera.
  • Bostäder. Bostadspolitiken en härva av planekonomi och stelbenta regleringar.
  • Utbildning. Flumpedagogik, lärarbrist och brist på styrmedel.
  • Tillståndsbyråkrati. Miljöaktivister, rättshaverister stoppar samhällsviktiga investeringar
  • Energi. Politiskt vanstyre har förstört världens bästa energisystem.
  • Försvar. När Sverige överger sin strutsdoktrin är uppbyggnadsbehoven enorma.
  • Skattenytta. Offentliga sektorns underprestation kombineras med ett extremt skattetryck

Läs ledaren i sin helhet. Den ger gott underlag för smarta samtal i Sverige de kommande fyra åren, och ännu längre.

En annan artikel att läsa är Dagens Nyheter idag om skolan. Där utfrågas utbildningsministern Mats Persson och socialdemokraternas talesperson i skolfrågor Åsa Westlund. “Så vill den nya regeringen – och oppositionen – förändra skolan.” Säkert betalvägg. Jag skriver om det i ny blogg.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.