I fredags, den 25e februari, kom Coronakommissionen med sitt slutbetänkande “Sverige under pandemin” Slutbetänkandet är uppdelat i två delar:
Den första: Sverige under pandemin Volym 1 Samhällets, företagens och enskildas ekonomi Denna del är på 222 sidor.
Sedan den andra: Sverige under pandemin Vol. 2 Förutsättningar, vägval och utvärdering Detta är den viktigaste, drar slutsatserna och ger anvisningar inför framtiden. Omfattningen är hela 550 sidor. Ändå vill jag rekommendera den till läsning. Bästa sättet är att använda sökfunktionen, t ex med ordet “brister”. Då kommer man automatiskt till de ställen som är av intresse. Sedan kan man lägga in andra nyckelord.
Du har säkert redan läst mycket om va Coronakommissionen kommit fram till. Så jag vill bara i punktform sammanfatta analysen och slutsatserna:
- Den svenska strategin med ett stort mått av frivillighet var rätt
- Regeringen var dock senfärdig och besluten otillräckliga
- Regeringen styrde inte landet som den borde enligt Regeringsformen
- Folkhälsomyndigheten fick hålla i taktpinnen och regeringen abdikerade (detta ord använder inte kommissionen, men innebörden är denna)
- Försiktighetsprincipen användes inte, vilket fördröjde alla rimliga insatser i början
- De ekonomiska insatserna för att klara företag och sysselsättningen får godkänt
- Återkommande brister i krisberedskapen, ända sedan 2005, kritiseras hårt. Kommissionen undrar varför inte det politiska systemet kan hantera detta.
Det är underligt att regeringen inte vill acceptera det arbete, analys och de slutsatser som en enig kommission kommit fram till. Det var hemskt att i såväl radio som TV höra hur socialminister Lena Hallengren försvarar regeringens handlingsförlamning.
De två första delbetänkandena som Corona-kommissionen kom med var också imponerade. Redan i mitten på december 2020 kom det första betänkandet, om hur de äldre blivit behandlade. Den rapporten beskrev jag i bloggen “Var är Sveriges statsminister?” Trots att kommissionen började arbeta först i slutet på augusti, så kunde den leverera en stark genomlysning av hur äldreboendena hade drabbats. Med stark kritik mot regeringen för dåligt – bristande – ledarskap.
Sedan kom Coronakommissionens andra delrapport i november 2021. Den fokuserade på testning och smittspårning. Kritiken här var lika skarp som i den första rapporten.
Till sist en fundering: Under merparten av pandemin hade vi en annan statsminister än idag, Stefan Löfven, om du kommer ihåg honom. Han är den som bär det största ansvaret för regeringens bristande ledarskap. Löfven finns i landet och då undrar man varför inte Stefan Löfven blivit utfrågat av landets journalister. Det borde vara en självklarhet.
Kommisionen tycks mest intresserad av formalia om besluten. Har man någonstans gjort ett försök att bedöma hur många liv/sjukdomar som hindrats / skulle hindras med åtgärderna och till vilken kostnad?
En nyttokostnadskalkyl alltså?
Även det ett viktigt beslutsunderlag.
Med vänlig hälsning,
Anders