I Sverige behövs jobb för ungdomar och kompetenta medarbetare i industrin. Detta kan kombineras, och skapa hela 50.000 nya jobb. Det visar exemplet Tyskland, där lärlingssystemet är invant och därigenom väl utprovat. En kalkyl, som Carl Bennet gjort på plats visar detta.
I förra veckan ordnade Carl Bennet en studieresa till Tyskland. Syftet var alltså att se i praktiken hur det tyska lärlingssystemet fungerar. Med på resan var också LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. En god bild av systemet gav Dagens Industri i en artikel i lördags.
Lärlingssystemet går ut på att praktik i företagen varvas med teori i skolan under tre år. Lärlingen får i Tyskland 6 – 800 euro per månad i ersättning från företagen. Det motsvarar en tredjedels lön. Samma belopp som svenska studenter lånar månadsvis. Men lärlingen kommer ut med kunskaper, utan skulder och då är det också lätt att få arbete. De flesta anställs i “moderföretaget”, som svarat för praktiken.
Detta är en investering i såväl ungdomar som företagen, men ger också en möjlighet att senare läsa på universitet, om ungdomarna så vill, hälsar Carl Bennet från USA. LO-basen låter i DI meddela att lärlingssystemet är “okej”. Med tillägget “om det är under utbildningen”. Det är smart att ta med den högste ansvarige på fackföreningssidan, som får se och uppleva detta system på plats.