Bryssel tar upp entreprenörskapet

Vid ett seminarium på Sveriges EU-Representation i Bryssel i tisdags presenterades och diskuterades “The Entrepreneurial Challenge”. Ambassadör Åsa Webber inledde med att betona vikten av åtgärder för jobb och tillväxt, där entreprenörskapet är viktigt. Under moderatorn, professor Johan Eklunds ledning, presenterade professor Pontus Braunerhjelm rapporten.

De anglosaxiska länderna är mycket mer framgångsrika  än alla andra länder när det gäller allt kring entreprenörskap; antal entreprenörer, nyföretagande, kvinnors entreprenörskap och entreprenörskap i vardande, enligt rapporten “The Entrepreneurial Challenge – A comparative study of entrepreneurial dynamics in China, Europe and the US” som lanserades av Entreprenörskapsforum. 

För att öka tillväxten och minska entreprenörskaps-klyftan, framförallt till USA, måste risk och tillväxt uppmuntras mycket mer än idag i EU. Rapporten baseras på data från Global Entrepreneurship Monitor, världens största entreprenörskaps-studie, som täcker in 62 länder och 90 procent av världens BNP

Vad är avgörande för ett framgångsrikt entreprenörskap i EU? Här är policy-åtgärderna som den internationella rapporten kommer fram till:

  • Kompetensförsörjningen är helt avgörande för entreprenören. Både kunskap och kompetenta medarbetare behövs.  Entreprenören måste få tillgång till forskningen på universiteten, som i sin tur måste premieras för att de “delar med sig”. Man kan tala om ett samhällskontrakt där akademin ska samverka med näringslivet
  • Tillgång till kapital är en annan avgörande komponent för entreprenören. Både i form av riskkapital och vanliga lån.
  • Regleringar är ofta ett hinder för entreprenören, som EU bör fokusera på.
  • Risken för misslyckande skrämmer många entreprenörer. Det beror bland annat på inställningen till företagande och misslyckande i EU
  • Skatter är ett femte område där insatser måste göras för att entreprenörerna ska kunna starta och låta sina bolag växa.

EU-kommissionen redovisade unionens ambitioner på entreprenörskaps-området. Direktören Slawomir Tokarski, chef för Innovation and Advanced manufacturing, DG Grow, målade upp bilden. Den baseras på EU:s “Entrepreneurship 2020 Action Plan“. Utbildning i entreprenörskap, borttagandet av hinder – krångliga regler – och skapandet av en entreprenöriell kultur ingår i Aktionsplanen.

Entrepreneurship 2020 Action Plan” är från 2012 och i behov av revidering, vill jag påstå. Det medgav Tokarski vid samtal efter presentationen. Det kommer att ske våren 2017, kunde Tokarski berätta. Det finns anledning att lägga detta på minnet, och för den svenska regeringen borde det vara möjligt att agera lite mer proaktivt än hittills.

Kabinettschefen Antonio Vicente, hos Forsknings- och Innovationskommissionären Carlos Moedas, beskrev den utveckling som nu sker på innovationsområdet. Sedan ett år tillbaka pågår ett intensivt arbete med att utveckla “European Innovation Council”. Vi måste göra mer, sa Vicente med eftertryck, för att få upp entreprenörskap, företagande och få fram betydligt mer innovation i EU och dess medlemsländer. Detta kommer jag åter till i en kommande blogg. Här bör Sverige också bli proaktiv, vilket vi inte kan beskylla oss för att vara idag, även om Vinnovas GD nyligen deltagit i en dialog med kommissionären, så det kanske håller på att ändra sig.

Sedan tog Matthew King, enhetschef på DG Forsknings och Innovation. över och beskrev hur nyföretagandet utvecklas i EU. Antalet Start Ups är fem gånger så många i USA som i EU. China är här dubbelt så bra. EU borde kunna göra mycket bättre ifrån sig, konstaterade King. Här finns också mycket att göra, som kräver en egen blogg.

Seminariet avslutades med en paneldiskussion, där Muriel Attané, Generalsekreterare  för EARTO, Europas 500 industriforskningsinstitut, betonade vikten av att dessa kommer in i innovationsbilden. Science Business CEO, Richard Hudson instämde, men betonade särskilt att EU:s nya företag måste bli bättre på Scale Up. Alltså växa. (Science Business kommer på tisdag i nästa vecka ha ett reportage från seminariet)

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Bryssel tar upp entreprenörskapet

  1. Intressanta studier och rapporter. Det känns som vi i Sverige är för få och har för lite pengar att satsa på entreprenörskap. Seed money har alltid varit eftertraktat men aldrig räckt till. Scale up har ju alltid varit en achilleshäl i svensk industri, kanske beroende på att vår hemmamarknad är för liten. Den senaste tidens diskussion om optioner borde kunna lösas. Trevlig midsommar afton önskar Ove

  2. Det vore perfekt att få ha en ny typ av diskretionär förvaltning för privata investerare i tidigt skede och ge dem särskilt gynnsamma skattevillkor ( 0% på upp till 10 MSEK !) efter en lyckosam exit. Typ i Schweiz ( Zug ) där investerare i tidigt skede som äger mindre än 10 % av startup:en får sin RoI helt skattefritt! Det skulle inte kosta staten för mycket och det skulle ge incitament samt fritt kapital i tidiga skede.

  3. Tack Håkan! Intressant!
    Verkar som om PwCs och Entreprenörskapsforums seminarium i Almedalen om En skattereform för entreprenörskap, passar som hand i handske så att skatt drar sitt strå till stacken. Tisdag kl 9.00 – 10.00 på Hästgatan 9 för den intresserade!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.