Brexit blir alltmer osannolik

Det blir Brexit, men ändå inte. När jag tidigare skrev “Det blir ingen Brexit“, så var det många som reagerade. Och därför vill jag förtydliga, men också ta fram nya händelser av betydelse.

UK kommer att lämna EU formellt, dvs Brexit inträder. Men, det blir fortfarande så nära relationer att något brott med EU i verkligheten inte uppstår. Däremot kan det givetvis bli komplikationer,

Nere i Davos, bara minuterna innan Theresa May talade i den stora hörsalen, framträdde Storbritanniens finansminister Philip Hammond inför en samling brittiska företagsledare . Där krävde Hammond en mjuk, “soft”, Brexit, som skulle innebära “very modest” förändringar i UK:s relation till EU. Skälet till hans anförande var att lindra effekterna av premiärminister Mays tal kort därefter. (Tala om krypskytte)

Nu har ytterligare en käpp i hjulet för en verklig Brexit kommit genom att den brittiska regeringen, läs May och hennes hårdföra kumpaner, nu vill ha en automatisk rättighet att säga nej till alla förändringar i EU-regleringar som kan ske under Brexit-förhandlingarna.  EU:s företrädare har redan sagt blankt nej till ett sådant upplägg.

Nu gör Theresa May ett desperat utspel. Idag påbörjar hon ett besök i Kina för att träffa Xi Jinping och utveckla ländernas handelsrelationer.. Hon verkar tro att Kina skulle kunna ersätta EU för Storbritannien. Ridå, skulle jag vilja säga. Visar på en svaghet, som hon inte själv tycks förstå.

På resan till Kina i natt har Theresa May kommenterat de utvärderingar som regeringen gjort om effekten av Brexit på Storbritannien. Hon har lovat parlamentet att redovisa dessa konsevensanalyser. Men, nu säger hon att de ska offentliggöras först sedan Brexit-förhandlingarna är avslutade. Detta visar på ytterligare svagheter, och kommer att röra upp en stor debatt. Varför mörka effekterna?

Det dröjde inte länge förrän utredningarna läckte. Storbritannien kan förlora en ekonomisk tillväxt på mellan 2 och 7 procent av BNP. DN avslöjar att EU-kommissionen beräknat UK:s utträdeskostnader  – som landet ska betala – till hela 50 miljarder euro.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Brexit blir alltmer osannolik

  1. Tack för trevligt nyhetsbrev. Spridits Brexit har jag dock svårt stt se hur UK ska uppnå en Norsk situation. I så fall får britterna rejält tänka om och gå med på två saker de vägrar betsla och följa grundläggande EU-rätt. Hör de ej det återstår en ren tredjeland-situation liknande USAs som givetvis kan mjukas om man får tillstånd något som liknar ett Kanada-avtal mellan Us och EU.

    Britterna har målat in sig rejält i ett hörn som de har ytterst kort tid på sig att ta dig ur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.